Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Prijzen voor rondvaarten door de Amsterdamse grachten

De beste manier om Amsterdam te leren kennen is via de grachten en daarvoor laat ik u alle informatie na over de prijzen van de cruises die de wateren bevaren.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

5 minuten lezen

Prijzen voor rondvaarten door de Amsterdamse grachten

Amsterdamse grachten | ©Chait Goli

Amsterdam is, met Venetië, de grachtenstad bij uitstek. Deze grachten zijn de slagaders van de stad en er langs varen is de beste manier om te zien wat er te zien is in Amsterdam. Er zijn verschillende cruises die door de meer dan 160 grachten varen en ons de kans geven om de meest echte Amsterdam ervaring te beleven.

Hier vindt u de prijzen en opties voor deze cruises en alle informatie die u erover moet weten.

Hoeveel kost een rondvaart in Amsterdam?

Amsterdams Kanaal| ©Patrick Finnegan
Amsterdams Kanaal| ©Patrick Finnegan

De prijs van een rondvaart door Amsterdam varieert afhankelijk van de route en de extra's die je boekt. De meest eenvoudige optie kost 14 euro en vanaf daar gaan de prijzen omhoog, afhankelijk van de lengte van de route en andere factoren. Via deze link kunt u zien wat de beste cruises in Amsterdam zijn en de prijzen staan hieronder samengevat:

 • 1 uur varen langs de grachten: 14 euro.
 • Nachtcruise van 1 uur: 14 euro.
 • Boottocht + toegang tot toeristische attracties: vanaf 30 euro.
 • Nachtcruise + aperitief of diner aan boord: Vanaf 35 euro.
 • Privé cruise met drankjes inbegrepen: Vanaf 100 euro.

Nachtcruises zijn een zeer interessante optie in een stad die 's nachts een gedaanteverwisseling ondergaat. Dus hier heb je alle informatie over de beste nachtcruises in Amsterdam.

Tickets kunnen online worden geboekt of rechtstreeks aan de pieren worden gekocht. Omdat er, vooral in het hoogseizoen, rijen kunnen staan bij de kassa's, kunt u de kaartjes het beste van tevoren online reserveren.

Boek een rondvaart in Amsterdam

Wat is inbegrepen in rondvaarten door Amsterdam

De basis rondvaarten vinden plaats in half-open boten met een capaciteit van ongeveer 70 personen. De basistour duurt 1 uur en voert door de belangrijkste grachten aan de oevers waarvan zich enkele van de beroemdste monumenten van Amsterdam bevinden, zoals het Anne Frank Huis Museum, het Van Gogh Museum en de imposante voorgevel van het Rijksmuseum.

Alle cruises zijn inclusief audiogidsen in bijna alle talen met uitleg over de grachten, de geschiedenis van de stad en de bezienswaardigheden die u onderweg tegenkomt. Op sommige avondcruises kan het diner aan boord als extra worden inbegrepen. Privé cruises kunnen ook geregeld worden voor kleine groepen met een open bar.

Ticketprijzen voor rondvaarten door Amsterdam voor kinderen

Koude dag op de grachten| ©John Menard
Koude dag op de grachten| ©John Menard

Het basistarief voor de cruises is 14 euro, maar kinderen hebben natuurlijk recht op een korting. Kinderen tussen 4 en 12 jaar betalen 8 euro en voor kinderen onder de 4 jaar is de toegang gratis.

Als u met baby's reist, is de toegang weliswaar gratis, maar sommige boten zijn niet toegankelijk met kinderwagens. In deze gevallen kunt u ze echter op de pier achterlaten en zal het personeel van het bedrijf ze bewaren tot het einde van de tour. De meeste cruiseschepen zijn echter bereid om kinderwagens mee te nemen, zelfs als ze op de schoot van de ouders moeten worden gehouden.

Rondvaarten met de I Amsterdam Card

Gouden uur op de grachten| ©mgphotography.uk
Gouden uur op de grachten| ©mgphotography.uk

Veel van de rondvaarten zijn inbegrepen in de "I Amsterdam" kaart. De aankoop van deze kaart geeft recht op voordelen zoals onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer, kaartjes voor musea en gratis rondvaarten op de grachten.

Het kan online worden gekocht of op verschillende locaties in Amsterdam, zoals het Centraal Station of VVV-kantoren. Het kan worden gekocht voor één dag of voor meerdere dagen en kost 65 euro voor 24 uur.

Koop de Amsterdam Tourist Card

Gecombineerde ticketprijzen voor cruises en attracties in Amsterdam

Exterieur van het Van Gogh Museum| ©Marcelo Campi
Exterieur van het Van Gogh Museum| ©Marcelo Campi

Naast de basiscruise is een van de populairste opties om deze te boeken in combinatie met tickets voor enkele van de belangrijkste musea en bezienswaardigheden van Amsterdam. De opties en prijzen zijn als volgt:

 • Rondvaart + toegang tot het Van Gogh Museum: 35 euro.
 • Rondvaart + toegang tot het Rijksmuseum: 38 euro.
 • Rondvaart + toegang tot het ** Body Worlds Museum**: 31 euro.
 • Rondvaart + toegang tot Madame Tussauds: 38 euro.
 • Rondvaart + toegang tot ** de XtraCold ijsbar**: 35 euro.

Op deze zelfde punten, of in de buurt, zijn er pieren die de vertrek- en aankomstpunten van de rondvaarten zijn, zodat u deze na de rondvaart kunt bezoeken.

Bedrijven die rondvaarten in Amsterdam aanbieden

Rondvaartboot| ©RGS-IBG
Rondvaartboot| ©RGS-IBG

Er zijn verschillende maatschappijen die op de kanalen varen en verschillende diensten aanbieden voor een cruise. De belangrijkste zijn:

 • Canal Bus: Heeft 19 pieren in de buurt van de musea en toeristische plaatsen.
 • Holland International: Gespecialiseerd in dinercruises.
 • Blue Boat: biedt basiscruises aan en organiseert evenementen aan boord.
 • Reederij Kooij. Een bedrijf met cruises om de 30 minuten.
 • Rederij Plas: Biedt veel afvaarten om de 20 minuten en zelfs 15 minuten tijdens piekperiodes.
 • Liefhebbers: Een van de oudste bedrijven met het breedste scala aan diensten.

In principe bieden alle cruises van deze maatschappijen dezelfde tochten aan tegen vergelijkbare prijzen. Het verschil zit in de dienstregeling en de frequentie van vertrek, alsmede in de extra's die afzonderlijk kunnen worden gecontracteerd. De belangrijkste opstapplaatsen voor deze maatschappijen zijn het Centraal Station, het Leidseplein, het Anne Frank Huis en de belangrijkste musea in Amsterdam.

Boek een rondvaart in Amsterdam

Zijn er gratis rondvaarten in Amsterdam?

Kanaalboten| ©Erik Cleves Kristensen
Kanaalboten| ©Erik Cleves Kristensen

Helaas niet. Vroeger was het mogelijk om een gratis rondvaart te maken op de grachten van de Nederlandse stad. Deze optie werd mogelijk gemaakt door de non-profitorganisatie De St. Nicolaas Boat Club. Deze groep vrijwilligers heeft zich ingezet voor de restauratie van oude kleine boten die het ook mogelijk maken de kleinere kanalen te bevaren die niet toegankelijk zijn voor cruiseschepen. Dat deden ze belangeloos dankzij de tips van bezoekers, totdat ze in 2014 werden verboden.

Sinds dat jaar zijn alleen toeristische rondvaarten mogelijk en hoewel het niet mogelijk is om het gratis te doen, zijn er tal van aanbiedingen en zeer winstgevende mogelijkheden om de kanalen te bevaren.

Besparen op een rondvaart door de grachten in Amsterdam

Amsterdams kanaal bij nacht| ©Irene Steeves
Amsterdams kanaal bij nacht| ©Irene Steeves

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt besparen op tickets voor rondvaarten door Amsterdam. De beste manier is om uw tickets van tevoren en online te kopen. Op die manier kunt u speciale aanbiedingen vinden en het heeft ook het grote voordeel dat u de wachtrijen voor uw tickets aan de kade kunt vermijden.

Een andere mogelijkheid is om een pakket te kopen met toegang tot een museum. In deze pakketten kunt u een paar euro's besparen, aangezien beide tickets afzonderlijk duurder zijn.

Tenslotte is er de I Amsterdam kaart. Als u deze kaart koopt, krijgt u gratis toegang tot de basisrondleidingen van 1 uur. Het omvat ook andere voordelen zoals gratis toegang tot musea, toegang tot openbaar vervoer, enz. Afhankelijk van uw individuele omstandigheden kan het al dan niet de moeite waard zijn deze kaart aan te schaffen.

Boek een rondvaart in Amsterdam