Heilige week in Granada

Granada is een van de meest interessante steden in het zuiden van Spanje en tijdens Pasen wordt het een uitstekende toeristische bestemming vanwege de verscheidenheid aan plannen die het biedt. Ik nodig je uit om er een paar te ontdekken om van je reis te genieten.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Heilige week in Granada

Paasweek in Granada | ©Josep Maria Viñolas Esteva

Granada is een van de meest bezochte steden van Andalusië, zowel vanwege het historisch belang als vanwege de architectonische schatten zoals het Alhambra. Tegelijkertijd is er het feit dat de beste dingen om te zien en te doen in Granada een beetje veranderen tijdens de Goede Week, omdat religieuze tradities en de verkenning van bepaalde sites de echte hoofdrolspelers van deze data worden.

Om het gemakkelijker te maken om beslissingen te nemen die je zullen helpen bij het organiseren van een goede reis, heb ik het op me genomen om uit te zoeken welke activiteiten je niet mag missen tijdens de Goede Week in Granada. Daarom raad ik je aan om verder te lezen zodat je de plekken die je niet mag missen tijdens je verblijf in deze prachtige stad niet mist.

1. Neem deel aan de belangrijkste processies

Paasweek Processie| ©Anna & Michal
Paasweek Processie| ©Anna & Michal

Processies zijn de meest kenmerkende activiteit in de meeste Spaanse steden tijdens de Goede Week. De processies in Granada onderscheiden zich van de rest van het land zowel door de tradities die deel uitmaken van hun route als door de kostuums die gedragen worden door de Nazareners van de verschillende broederschappen die deel uitmaken van deze stedelijke marsen.

Het maakt niet uit op welke dag je de stad Granada bezoekt tijdens de Goede Week, je zult zeker minstens twee verschillende beroepen tegenkomen. Hoewel er specifiek tussen de nacht van Witte Donderdag en de vroege uren van Goede Vrijdag verschillende broederschappen zijn die zich groeperen om de processies te starten die de dood van Jezus Christus herdenken.

Van alle processies onderscheidt de processie van de broederschap van El Silencio zich doordat de hele stad in duisternis is terwijl een enkele trommel de mars van deze katholieke processie door de verschillende straten van Granada markeert. Deze vindt plaats in de vroege uren van Goede Vrijdagochtend, maar er zijn ook andere alternatieven zoals die van de broederschap van Cristo de Los Gitanos die in de vroege uren van woensdagochtend plaatsvindt.

Al deze processies maken deel uit van de plannen om te doen in Granada met kinderen omdat het familie-evenementen zijn die geschikt zijn voor mensen van alle leeftijden. Je moet ook weten dat de straten meestal vol zijn met mensen en daarom is het aan te raden om deel te nemen aan een privé historische tour in het centrum van Granada. Vooral als je de belangrijkste gebouwen en monumenten niet wilt missen voordat je deelneemt aan deze processies.

Boek een rondleiding door het centrum van Granada en het Albaicín

2. Bezoek de kathedraal onder begeleiding van een gids

Kathedraal van Granada| ©Gotardo González
Kathedraal van Granada| ©Gotardo González

De kathedraal van Granada is een gebouw uit de Renaissance dat opvalt door de glas-in-lood koepel en door het feit dat het een gebouw is dat de aandacht van de mensen trekt, wat geen geringe prestatie is in een stad met zo'n interessante architectuur als Granada. Het is duidelijk dat deze plek een van de beste dingen is om te doen tijdens de Goede Week, omdat het de belangrijkste katholieke kerk van de stad is.

Het bezoeken van deze plek zal een beetje lastig zijn tijdens Goede Vrijdag en Paaszondag, omdat de vele processies in de stad op een bepaald moment hun weg naar deze plek vinden. Daarom is de beste manier om de kathedraal van Granada met een gerust hart te bezoeken, te kiezen voor een rondleiding met gids tijdens een van de tijden die beschikbaar zijn tijdens de minder drukke dagen van de Goede Week.

De ochtend van Witte Donderdag, maandag en dinsdag zijn waarschijnlijk de beste data om zoveel tijd als je wilt door te brengen in en rond de kathedraal, want het ligt in een gebied dat ook architectonische wonderen heeft die de moeite waard zijn, zoals het Madraza Paleis en de beroemde Calle Elvira.

Bezoek de Koninklijke Kapel en de Kathedraal van Granada

3. Pasen is een goed moment om het Alhambra te bezoeken

Het Alhambra| ©Pepe Serrano
Het Alhambra| ©Pepe Serrano

Een ander onvermoed en zeer gunstig aspect van de Goede Week in Granada is het feit dat deze dagen een van de beste tijden van het jaar zijn om het Alhambra te bezoeken. Dit komt doordat dit complex van paleizen en tuinen uit de tijd van de moslimbezetting van het Iberisch Schiereiland geen deel uitmaakt van de katholieke bezienswaardigheden van de stad.

Je moet weten dat je deze plek het beste kunt bezoeken met een rondleiding. Vooral omdat het een plaats is van groot historisch belang waar elke steen een heel specifieke betekenis heeft die je zou kunnen missen als je niet de steun hebt van een specialist in deze plaats.

Je moet er ook rekening mee houden dat dergelijke rondleidingen door het Alhambra voor een familiegroep meestal een rondleiding door het Generalife inhouden, wat een ander islamitisch paleis is dat dateert uit dezelfde periode en een grote uitgestrektheid van tuinen heeft die net zo belangrijk en mooi is als het Alhambra. Omdat beide locaties naast elkaar liggen, is het mogelijk om dit bezoek in minder dan 5 uur af te ronden en terug te keren naar je tour langs de katholieke bezienswaardigheden van de stad.

Boek een rondleiding door het Alhambra en Generalife

4. Proef de typische gerechten van de Heilige Week in Granada

Voedselmarkt en Roscos fritos (gefrituurde donuts)| ©PhotoLanda
Voedselmarkt en Roscos fritos (gefrituurde donuts)| ©PhotoLanda

De Goede Week betekent voor veel mensen een herconfiguratie van hun eetgewoonten, want tijdens de vastentijd is het traditie dat de consumptie van dierlijk vlees zoals rund- en varkensvlees verboden is. Door de geschiedenis heen heeft dit gemeenschappen in staat gesteld om specifieke recepten te ontwikkelen voor deze tijd van het jaar en daarom zijn de typische gerechten van de gastronomie van Granada die je kunt vinden tijdens de Goede Week niet dezelfde als die je vindt tijdens de rest van het jaar.

Paasstoofpot op basis van kabeljauw, kikkererwten en spinazie, gebakken broodjes met witte suiker en citroenschil en kabeljauw met tomaat zijn slechts enkele van de typische recepten van deze tijd van het jaar die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Granada.

Hoe dan ook, je moet in gedachten houden dat de beste tapastours in Granada een goede manier zijn om te genieten van deze culinaire verkenning van de typische gerechten van de Heilige Week in Granada. Dit is te danken aan het feit dat dit soort tours zich richten op typisch Andalusische restaurants die dit soort bereidingen zeker op hun menu hebben staan voor de vastentijd.

5. Doe een rondleiding door de grotten van Sacromonte in de nacht van Witte Woensdag

Grotten van Sacromonte| ©jose luis naussa
Grotten van Sacromonte| ©jose luis naussa

De wijk Sacromonte met zijn grotten is een van de meest bezochte plaatsen in Granada. Het is een bergachtig terrein waar zich al eeuwenlang zigeunergemeenschappen ontwikkelen, sinds de 15e eeuw om precies te zijn. De plek wordt gekenmerkt door de stijl van de huizen en heeft een directe link met de culturele oorsprong van de flamenco in Granada.

Aan de andere kant moet je weten dat tijdens Heilige Woensdag een van de meest interessante processies van de katholieke culturele agenda van de Goede Week plaatsvindt. De processie van de Christus van de zigeuners komt op een deel van zijn route aan in dit gebied met de bedoeling vreugdevuren aan te steken die de nacht verlichten op de plaatsen waar de grotten waren die historisch gezien door deze zigeunergemeenschappen werden bewoond als woningen.

Als je om wat voor reden dan ook niet kunt deelnemen aan deze woensdagavondprocessie, is een rondleiding door de wijken Albaicín en Sacromonte iets wat je niet mag missen. Sterker nog, als je de kans hebt dat de rondleiding 's avonds is, dan moet je daar gebruik van maken, want dan kun je genieten van de ware essentie van deze plek. En dat terwijl je geniet van een flamencoshow tijdens de tour.

Boek een rondleiding door Albaicín en Sacromonte bij nacht

6. Wandel over het kerkhof van Granada

Begraafplaats van Granada| ©mertxe iturrioz
Begraafplaats van Granada| ©mertxe iturrioz

Geloof het of niet, maar de begraafplaats van Granada is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Tijdens de Goede Week wordt het een bezienswaardigheid die de moeite waard is vanwege het lage aantal toeristen en het directe verband met de geschiedenis van het katholicisme in deze stad. Het wordt ook beïnvloed door het feit dat er vaker rondleidingen worden gegeven die het belang achter sommige tombes van deze site uitleggen.

Je moet rekening houden met het feit dat Granada een stad is die gedurende haar hele uitbreiding begraafplaatsen heeft van zeer belangrijke mensen uit de Spaanse geschiedenis. Onder hen zijn de graven van Isabel de Katholieke en Juana la loca in de kapel van de kathedraal van Granada.

Je moet er ook rekening mee houden dat de begraafplaats van Granada een belangrijke rol heeft gespeeld in andere episodes van de Spaanse geschiedenis en een daarvan was tijdens de Franco-dictatuur, want de waarheid is dat de gegevens gepubliceerd door de Universiteit van Granada aangeven dat er ongeveer 5000 executies plaatsvonden in dit gebied. Om deze reden is de begraafplaats van cultureel belang voor de stad en maakt het deel uit van de belangrijkste toeristische attracties, vooral op data met een spiritueel karakter zoals de Heilige Week.

7. Het nachtleven is een uitgaansmogelijkheid

Glas wijn| ©Marco A. Gómez
Glas wijn| ©Marco A. Gómez

Granada mag dan een toeristische bestemming zijn voor diegenen die een katholieke pelgrimstocht maken tijdens de Goede Week, maar het is tegelijkertijd een favoriet gebied voor diegenen die hun stad willen ontvluchten voor wat plezier op een Zuid-Spaanse locatie. Juist daarom is uitgaan voor een avondje feesten tijdens Semana Santa iets wat je niet mag missen als je geïnteresseerd bent in dit soort plannen.

Het gebied van Las Gabias en het gebied dat bekend staat als Zona de los Reyes Católicos zijn de favoriete plekken om te genieten van de terrassen en het gunstige klimaat dat Semana Santa in Andalusië kenmerkt, hoewel je moet weten dat dit buurten zijn voor meer volwassen en gematigde plannen. Aan de andere kant zijn Calle Elvira en de wijk Realejo het epicentrum van het hipste en meest diverse nachtleven als het gaat om uitgaan in Granada.

Wat voor soort nacht je ook wilt beleven, je moet weten dat uitgaan voor een drankje na het eten een aanbevolen plan is in Granada tijdens de hele Goede Week. Dit geldt zelfs voor Goede Vrijdag en Paaszondag.

8. Excursies naar de Sierra Nevada zijn een groot succes tijdens dit seizoen

Sierra Nevada| ©Pepe Serrano
Sierra Nevada| ©Pepe Serrano

Granada verlaten om te genieten van de natuurlijke attracties in de buurt van de stad is een populair plan onder de lokale bevolking, maar ook onder degenen die genoeg tijd hebben om alle attracties van dit deel van Andalusië te verkennen. Daarom is een excursie naar de Sierra Nevada iets waar je gebruik van moet maken als je het leuk vindt om een middag te wandelen en een van de mooiste bergketens van het hele Iberische schiereiland te verkennen.

Het is niet ingewikkeld om vanuit het centrum van Granada naar dit natuurgebied te gaan, want er zijn verschillende vervoersalternatieven en rondleidingen die het je makkelijker maken om de logistiek van de ervaring te plannen. Maar als je geen idee hebt hoe je vanuit Granada naar de Sierra Nevada kunt komen en het gevoel hebt dat je in de war kunt raken, dan is het beter om met een gids te gaan die gespecialiseerd is in de regio.

Dit is aan te raden als je bedenkt dat de prijs van deze rondleidingen meestal vergelijkbaar is met wat je zelf zou betalen voor kaartjes als je niet ruim van tevoren boekt.

9. Aarzel niet om een reis naar Sevilla te maken

Sevilla| ©strafefox
Sevilla| ©strafefox

Sevilla is de echte protagonist van de Goede Week in Spanje en dat heeft te maken met het aantal mensen dat naar deze stad komt om getuige te zijn van de prachtige processies en de bijzondere esthetiek van deze eeuwenoude katholieke optochten. Het is gemakkelijk om naar Sevilla te reizen, want het ligt op maar een paar uur rijden.

Als je bezoek aan Granada tijdens de Goede Week lang genoeg is om een van deze dagen uit te trekken voor een excursie naar de buitenwijken van de stad, dan is een bezoek aan Sevilla een must. Vooral omdat het een toeristische bestemming is die het hele jaar door deel uitmaakt van de beste excursies en rondleidingen vanuit Granada en met Pasen wordt het een must vanwege het belang van de tradities.

Dit korte uitstapje kun je ook op eigen gelegenheid doen, maar het probleem is dat je dan te maken krijgt met het openbaar vervoer dat erg druk zal zijn. Vooral omdat Spaanse en buitenlandse toeristen zullen proberen om zowel Granada als Sevilla te bereiken om te genieten van de evenementen die deel uitmaken van het culturele kader van Semana Santa.

10. Maak van de gelegenheid gebruik om wat flamenco te zien als je kunt

Flamenco| ©Uri Bruck
Flamenco| ©Uri Bruck

Flamenco is cultureel net zo belangrijk in Granada als in Sevilla en andere Andalusische steden. In feite bestaat er in deze stad een totaal unieke muzikale en interpretatieve stroming van flamenco genaamd La Zambra. Het is een versie met directe invloeden uit de zigeunerwereld en wordt gekenmerkt door dansen op blote voeten en lange rokken, begeleid door castagnetten.

Voor het gemak: Semana Santa is een erg drukke tijd voor toeristen in de stad. Daarom hebben sommige van de beste flamencoshows in Granada meestal meerdere optredens verspreid over meerdere data om zoveel mogelijk bezoekers te trekken.

De zigeunerwijk Sacromonte is een ideale plek om een avond vol flamenco in Granada-stijl mee te maken. Hoewel er in het historische centrum van de stad genoeg nachtclubs zijn waar dit muzikale genre de echte hoofdrol speelt.

Geniet van een flamencoshow in het hart van Granada