Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Sevilla in 1 Dag: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Heb je maar één dag om Sevilla te zien? Noteer de plaatsen die u moet bezoeken - u zult niet willen vertrekken zonder belangrijke plaatsen als de Kathedraal of de Torre del Oro bezocht te hebben!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minuten lezen

Sevilla in 1 Dag: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Uitzicht op Sevilla | ©Henrique Ferreira

Eén dag lijkt misschien niet veel tijd voor alles wat er in Sevilla te zien en te doen is, maar geloof me, het is genoeg tijd om de must-see plaatsen te bezoeken. Om u te helpen, heb ik een lijst gemaakt van de plaatsen die ik niet zou willen missen (en u vast ook niet) vanwege hun historische, artistieke en culturele waarde.

Ik ben er zeker van dat veel van deze plaatsen u bekend zijn omdat hun bekendheid de grenzen van Sevilla overschrijdt: de Giralda, het Real Alcázar, de Torre del Oro, de wijk Triana... Door al deze plaatsen komt u niet alleen meer te weten over het ontstaan van de stad, maar ontdekt u ook haar meest authentieke kleur, smaak en kunst.

Begin de dag met een bezoek aan de kathedraal van Sevilla, de grote gotische tempel.

De kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Nathan Rupert
De kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Nathan Rupert

Ik zal u niet om de tuin leiden, zodra u voet in Sevilla zet zult u beseffen dat het architectonisch gezien een van de interessantste steden van Spanje is. Een van de belangrijkste gebouwen is de kathedraal van Sevilla, de grootste gotische tempel ter wereld. Voordat het een plaats van christelijke verering werd, was het ooit een moskee.

De toegangsprijs is ongeveer 11€, hoewel het interessanter is om de bezoeken aan de kathedraal, de Giralda en het Alcázar van Sevilla samen te kopen (ongeveer 45€).

De kathedraal van Sevilla heeft 10 deuren, maar je komt meestal binnen via de belangrijkste: de Puerta de la Asunción. Eenmaal binnen kunt u op uw gemak een wandeling maken rond het 400 vierkante meter grote hoofdaltaarstuk en het graf van Christoffel Columbus, die hier met alle eer begraven werd.

Voor u vertrekt, kunt u nog even uitblazen in de prachtige Patio de los Naranjos, een van de weinige overgebleven elementen van de oude moskee. U kunt ook een wandeling maken over het dak van de kathedraal om Sevilla van bovenaf te bekijken, maar de Giralda is een veel beter uitkijkpunt.

Interessante feiten

 • Waar: Avenida de la Constitución s/n
 • Prijs: ongeveer 11€ (inclusief de Giralda)
 • Aanbevolen als: u een van de grootste religieuze tempels ter wereld van binnen wilt zien.

Boek uw kaartjes voor de Kathedraal en de Giralda

Voordat u de kathedraal verlaat, klimt u naar de top van de Giralda

Uitzicht op de Giralda vanaf het Alcázar van Sevilla| ©Shadowgate
Uitzicht op de Giralda vanaf het Alcázar van Sevilla| ©Shadowgate

De toegangsprijs voor de kathedraal (ongeveer 15€) omvat ook de beklimming van de Giralda, de christelijke klokkentoren die ooit de minaret van de Almohad-moskee was; deze vermenging van culturen wordt weerspiegeld in de architectuur zelf, waarbij het onderste deel van de toren Almohad is en het bovenste deel christelijk.

Dat de toren nog bestaat, is te danken aan koning Alfonso X, want in de 10e eeuw, toen de moslims verslagen waren, wilden ze de toren afbreken om te voorkomen dat hij christelijk zou worden.

Het is 101 meter hoog, dus wees voorbereid op een enigszins vermoeiende beklimming. Maar in plaats van trappen op te lopen, moet je 35 hellingen op. De reden? De sultan moest met zijn paard kunnen klimmen. De inspanning zal de moeite waard zijn wanneer u Sevilla met al zijn kleuren aan uw voeten ziet liggen.

Naast de beklimming van de Giralda, raad ik u aan er rond te blijven hangen als het 12 uur wordt. Op die manier kunt u de 24 klokken horen die de gelovigen oproepen tot gebed.

Interessante feiten

 • Waar: Avenida de la Constitución s/n
 • Prijs: ongeveer 11€ (inbegrepen bij het toegangsticket voor de kathedraal)
 • Aanbevolen als: u het centrum van Sevilla van bovenaf wilt zien.

Ontdek het paleisleven in het Real Alcázar van Sevilla

Toegang tot het Alcázar van Sevilla| ©ArminFlickr
Toegang tot het Alcázar van Sevilla| ©ArminFlickr

Om het Real Alcázar van Sevilla binnen te gaan kunt u uw kaartje kopen samen met de toegang tot de kathedraal en de Giralda (ongeveer 45€) of afzonderlijk (ongeveer 13€). Dit is ook erg handig omdat de ingangen van beide sites naast elkaar liggen, op slechts 1 minuut afstand.

Bereid u in ieder geval voor op een rondleiding door een van de best bewaarde paleizencomplexen ter wereld. Het is door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en dat is geen wonder: artistieke elementen uit de islamitische, mudejar-, gotische, renaissance-, barok- en zelfs maniëristische perioden komen in dit complex naast elkaar voor.

Eenbezoek aan het Alcázar van Sevilla is een bewustwording van het multiculturalisme dat altijd in de stad aanwezig is geweest. U bezoekt het Mudejar-paleis van Pedro I, maar ook het gotische paleis, en de prachtige tuinen met fonteinen, vijvers en beeldhouwwerken.

Interessante feiten

 • Waar: Patio de Banderas, s/n
 • Prijs: ongeveer 15€.
 • Aanbevolen indien: u houdt van architectuur en een mengeling van decoratieve stijlen.

Koop uw kaartjes voor het Alcázar van Sevilla

Ga de documentaire schat van het Archief van Indië binnen

Archief van Indië| ©Anual
Archief van Indië| ©Anual

Wanneer u het Alcázar verlaat, hoeft u maar een minuutje te lopen naar het Archivo de Indias, een plaats waar alle informatie over de Spaanse koloniën in Amerika en de Filippijnen is gecentraliseerd.

Sevilla was een strategische plaats; via de haven van de Guadalquivir kwamen en gingen vele schepen, zodat de stad vol zat met zeelieden, conquistadores en veel documentatie.

Tegenwoordig kan deze plek gratis worden bezocht en is het een soort museum vol historische schatten, zoals persoonlijke dagboeken en handgeschreven teksten van onder anderen Christoffel Columbus en Hernán Cortés. In totaal zijn er naar schatting 43.000 mappen, met zo'n 80 miljoen bladzijden en 8.000 kaarten en tekeningen.

Interessante feiten

 • Waar: Av. de la Constitución, s/n
 • Prijs: gratis toegang
 • Aanbevolen als: je van geschiedenis houdt

Neem een lunchpauze en maak een wandeling door het Parque de María Luisa, de longen van Sevilla

Maria Luisa Park in de herfst| ©federico.relimpio
Maria Luisa Park in de herfst| ©federico.relimpio

Het Archivo de Indias ligt zeer dicht (op slechts 15 minuten lopen) bij het Maria Luisa Park, een perfecte plaats voor een picknick, een wandeling of om een fietstocht door Sevilla te beginnen.

Vele jaren geleden was dit niet mogelijk, aangezien het park particulier bezit was en toebehoorde aan het Palacio de San Telmo (het voormalige seminarie van de stad). Gelukkig is het nu een openbaar park waar monumenten en historische gebouwen te vinden zijn, maar ook veel vegetatie.

Een wandeling door het Parque de María Luisa betekent de mogelijkheid aanvaarden dat men verdwaalt, hoewel dat ook geen slecht plan is. Naast de verschillende boomsoorten zijn er vele vijvers en zelfs een kleine kunstmatige heuvel (de Gurugú) waar u kunt klimmen om te ontspannen.

Het gehele landschapsarchitectuurproject werd minder dan een eeuw geleden uitgevoerd voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Hierdoor werd het park, dat enigszins verwaarloosd was, met planten gevuld, werden veel van de fonteinen die er nu staan gebouwd en werd het ook gereorganiseerd langs 3 hoofdassen of lanen.

Interessante feiten

 • Waar: het vormt een eigen wijk in het zuidelijke stadsdeel van Sevilla.
 • Prijs: gratis en vrij toegankelijk
 • Aanbevolen als: u zin heeft in een picknick of een wandeling door de natuur

Neem een pauze op de Plaza de España voordat u verder gaat met de dag.

Plaza de España| ©Ilnur Kalimullin
Plaza de España| ©Ilnur Kalimullin

Hoewel er andere pleinen in Sevilla zijn die meer geschiedenis hebben omdat ze er al zijn sinds het begin van de stad, is het Plaza de España, gelegen in het Parque de María Luisa, een van de beroemdste.

Het is ontworpen en gebouwd voor de Expo van 1929, dus het heeft een moderne uitstraling. Wat hier echter opvalt, is de reeks van 48 banken versierd met tegels die de geschiedenis van Spanje en zijn provincies vertellen.

Naast de banken, die een symbool van de stad en het land zijn geworden, moet u ook een blik werpen op de twee torens aan weerszijden van het gebouw dat het plein overkoepelt. Ze zijn barok van stijl en immens, elk meer dan 70 meter hoog.

Een ander opmerkelijk element is het 500 meter lange kanaal dat de ruimte doorkruist en waarlangs kleine bootjes varen.

Interessante feiten

 • Waar: in María Luisa Park.
 • Prijs: gratis toegang
 • Aanbevolen als: u even wilt gaan zitten en ontspannen op een emblematische plek in de stad.

Kijk uit over Sevilla en de Guadalquivir vanaf de Torre del Oro (Gouden Toren)

De Gouden Toren baadt in het water van de Guadalquivir rivier.| ©Santiago Lacarta
De Gouden Toren baadt in het water van de Guadalquivir rivier.| ©Santiago Lacarta

Op 20 minuten lopen langs de oevers van de Guadalquivir vanaf de Plaza de España ligt een andere bezienswaardigheid van Sevilla: de Torre del Oro.

Dit oude verdedigingswerk (vandaar de ligging naast de haven van de Guadalquivir) is omgebouwd tot een van de beste uitzichtpunten van de stad (en huisvest tevens het Marinemuseum). Het kost ongeveer 3 euro om binnen te komen en naar de top te klimmen (meer dan 30 meter), dus dit bezoek mag u niet missen.

Hoewel deze toren werd gebouwd om Sevilla te beschermen, zijn er legenden die zeggen dat het ook de plaats was waar de koning zijn maîtresses mee naar toe nam.

Of u dat verhaal nu gelooft of niet, vandaag de dag kunt u nog steeds een ongelooflijk panoramisch uitzicht krijgen vanaf de top van het terras en de collectie van het Marinemuseum bekijken, waarin wordt uitgelegd hoe belangrijk de rivier en de scheepvaart zijn voor de stad.

Interessante feiten

 • Waar: Paseo de Cristóbal Colón, s/n, aan de oevers van de Guadalquivir.
 • Prijs: ongeveer 3€.
 • Aanrader: als u vanaf het terras de Guadalquivir en Sevilla wilt bewonderen.

Wandel over de Paseo de Cristóbal Colón naar de Triana Brug en bekijk de twee Sevillas

Triana Brug| ©Daniel GB
Triana Brug| ©Daniel GB

De Torre del Oro achterlatend, wandelt u verder langs de Paseo de Cristóbal Colón (de oever van de Guadalquivir) naar de Puente de Triana, ook bekend als de Puente de Isabel II, de oudste brug van Sevilla.

Hij werd gebouwd in 1852 en daarvoor was er alleen een voorlopige, onstabiele brug geweest. De bouw ervan was belangrijk omdat het de twee Sevilla's verenigde, die voordien door de rivier gescheiden waren.

Hoewel er tegenwoordig meer bruggen zijn om de rivier over te steken, is deze brug altijd de populairste gebleven en heeft de voorkeur van de Sevillianen. In zekere zin is het een symbool geworden van de eenheid die Sevilla in staat stelde één te zijn.

Als je hem oversteekt, ga dan in het midden staan en kijk naar beide kanten; je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad, zowel over het historische centrum (waar je vandaan komt) als over de wijk Triana (je volgende bestemming).

Interessante feiten

 • Waar: start op het kruispunt van Paseo de Cristóbal Colón en Calle Arjona.
 • Prijs: gratis en vrij toegankelijk
 • Aanbevolen als: u de twee Sevillas wilt zien en hoe ze samenkwamen.

Ervaar het meest authentieke Sevilla in de wijk Triana

Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur
Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur

Als ik een lijst zou moeten maken van de beste wijken in Sevilla, zou een van de eerste plaatsen gaan naar de wijk Triana.

Als u de rivier Guadalquivir oversteekt via de gelijknamige brug, komt u in deze artistieke wijk van de stad. De geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd, toen het een nederzetting was voor de legionairs, en de cultuur is nauw verbonden met de rivier.

Er is veelte zien in de Triana-wijk van Sevilla, maar mijn advies is om door de straten te slenteren en naar die plaatsen te gaan die het zo speciaal maken, zoals Calle Betis en zijn kleurrijke huizen of de Capilla del Carmen.

De artistieke rijkdom van de wijk is te danken aan het feit dat er veel zangers en dansers zijn geboren, maar ook aan de levendige sfeer.

Triana is ook een goede plaats om te eten, hetzij op de markt, waar u kraampjes vindt met typische gerechten of verse producten, of op een van de beste tapastochten in Sevilla, want er zijn hier traditionele tavernes, waar de smaak authentiek is.

Interessante feiten

 • Waar: een wijk op de rechteroever van de rivier Guadalquivir.
 • Prijs: gratis toegang
 • Aanbevolen als: u het meest authentieke Sevilla wilt ontdekken

Boek een tapas tour door Sevilla

Sluit de dag af met muziek, dans en kunst in een flamencotablao

Flamenco Show| ©Elliott Brown
Flamenco Show| ©Elliott Brown

Als er een plek is om flamenco te ervaren, dan is het wel de wijk Triana. De zogenaamde cante jondo is veel meer dan live muziek; op de tablaos is er veel emotie en gevoel, iets wat u zult merken op het moment dat u naar een flamencoshow in Sevilla gaat (ongeveer €20).

Sevilla is ook een van de plaatsen waar het werd geboren; aanvankelijk was het een kleine bijeenkomst van familie en vrienden, maar in de loop der jaren werd het een heel spektakel en vond het zijn weg naar de theaters. Het heeft echter altijd geprobeerd zijn intieme karakter te behouden.

Tegenwoordig blijft de flamenco indruk maken op iedereen die naar een tablao gaat. Binnen kun je de waarde van deze kunstvorm begrijpen, maar als je meer wilt weten over de geschiedenis ervan raad ik je een bezoek aan het Museo del Baile Flamenco de Sevilla aan (toegang kost ongeveer 10€), waar interactieve tentoonstellingen zijn die je meenemen door het verleden en het heden.

Interessante feiten

 • Waar: verschillende locaties in Sevilla (voornamelijk de wijk Triana).
 • Prijs: ongeveer 20€.
 • Aanbevolen als: u een flamencoliefhebber bent en het uit de eerste hand wilt meemaken

Koop kaartjes voor een flamenco show in Sevilla

De toeristenbus: de beste manier om Sevilla voor één dag te verkennen

Toeristische bus door de straten van Sevilla| ©Sandra Vallaure
Toeristische bus door de straten van Sevilla| ©Sandra Vallaure

In het algemeen kan men zeggen dat Sevilla een stad is waar men zich gemakkelijk te voet kan verplaatsen. Maar als u maar één dag blijft, wilt u misschien van de ene plaats naar de andere en niet te veel tijd verliezen. De oplossing? Neem een toeristenbus rond Sevilla. Zij zijn een comfortabel alternatief en stoppen, in tegenstelling tot het openbaar vervoer, alleen op de belangrijke plaatsen.

De prijs voor een dag is ongeveer €23 en alle transfers zijn inbegrepen. Met andere woorden, u kunt opstappen waar u maar wilt en uitstappen bij elke toeristische attractie.

Er rijdt ongeveer elk half uur een nieuwe bus, dus het is geen probleem om naar plaatsen als de Plaza de España of de Torre del Oro te gaan. Ze bevatten ook een gids om u te helpen leren over wat u te zien krijgt.

Een dag in Sevilla kan een lange dag zijn, dus organiseer uw dag goed en bezoek alle must-see plaatsen.