Sevilla in 1 Dag: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Heb je maar één dag om Sevilla te zien? Noteer de plaatsen die je moet bezoeken - je zult niet weg willen gaan zonder belangrijke plaatsen als de kathedraal of de Torre del Oro te hebben bezocht!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minuten lezen

Sevilla in 1 Dag: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Uitzicht op Sevilla | ©Henrique Ferreira

Hoewel een dag misschien niet lang genoeg lijkt voor alles wat er te zien en te doen is in Sevilla, geloof me, het is genoeg tijd om de must-see plekken te bezoeken. Om je te helpen heb ik een lijst gemaakt van plaatsen die ik niet zou willen missen (en ik weet zeker jij ook niet) vanwege hun historische, artistieke en culturele waarde.

Veel van deze plaatsen zullen zeker een belletje doen rinkelen omdat hun bekendheid verder gaat dan de grenzen van Sevilla: de Giralda, het Real Alcázar, de Torre del Oro, de wijk Triana... Door al deze plaatsen kun je niet alleen meer te weten komen over de oorsprong van de stad, maar ook haar meest authentieke kleur, smaak en kunst ontdekken.

Begin de dag met een bezoek aan de kathedraal van Sevilla, de grote gotische tempel.

Kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Nathan Rupert
Kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Nathan Rupert

Ik zal je niet voor de gek houden, zodra je voet zet in Sevilla zul je beseffen dat het architectonisch gezien een van de interessantste steden van Spanje is. Een van de belangrijkste gebouwen is de kathedraal van Sevilla, de grootste gotische tempel ter wereld. Voordat het een plaats voor christelijke erediensten was, was het natuurlijk een moskee.

Entree kost ongeveer €11, hoewel het interessanter is om de bezoeken aan de kathedraal, de Giralda en het Alcázar van Sevilla samen te kopen (ongeveer €45).

De kathedraal van Sevilla heeft 10 deuren, maar het is normaal om binnen te komen via de belangrijkste: de Puerta de la Asunción. Eenmaal binnen kun je rustig rondwandelen langs het 400 vierkante meter grote hoofdaltaarstuk en het graf van Christoffel Columbus, die hier met alle eer werd begraven.

Voordat je vertrekt, kun je even uitwaaien in de prachtige Patio de los Naranjos, een van de weinige overgebleven elementen van de oude moskee. Je kunt ook een wandeling maken over het dak van de kathedraal om Sevilla van bovenaf te bekijken, maar de Giralda is een veel beter uitkijkpunt.

Interessante feiten

 • Waar: Avenida de la Constitución s/n
 • Prijs: ongeveer €11 (inclusief de Giralda)
 • Aanrader als: je een van de grootste religieuze tempels ter wereld van binnen wilt zien.

Boek je tickets voor de kathedraal en de Giralda

Klim naar de top van de Giralda voordat je de kathedraal verlaat

Uitzicht op de Giralda vanaf het Alcazar van Sevilla| ©Shadowgate
Uitzicht op de Giralda vanaf het Alcazar van Sevilla| ©Shadowgate

Inbegrepen bij je ticket voor de kathedraal (ongeveer € 15) is de kans om de Giralda te beklimmen, de christelijke klokkentoren die ooit de minaret van de Almohad moskee was; deze mix van culturen wordt weerspiegeld in de architectuur zelf, waarbij het onderste deel van de toren Almohadisch is en het bovenste deel christelijk.

Je mag koning Alfonso X bedanken dat hij nog steeds bestaat, want in de 10e eeuw, toen de moslims verslagen waren, wilden ze de toren afbreken zodat hij niet christelijk zou worden.

De toren is 101 meter hoog, dus bereid je voor op een enigszins vermoeiende klim. In plaats van treden moet je echter 35 hellingen beklimmen. De reden? De sultan moest met zijn paard kunnen klimmen. De inspanning zal de moeite waard zijn als je Sevilla en al haar kleuren aan je voeten ziet liggen.

Naast het beklimmen van de Giralda raad ik je aan om in de omgeving te blijven als het 12 uur 's middags wordt. Op die manier kun je de 24 klokken horen die de gelovigen oproepen tot gebed.

Interessante feiten

 • Waar: Avenida de la Constitución s/n
 • Prijs: ongeveer €11 (inbegrepen bij de toegang tot de kathedraal).
 • Aanrader als: je het centrum van Sevilla van bovenaf wilt zien.

Ontdek het paleisleven in het Real Alcázar van Sevilla

Toegang tot het Alcázar van Sevilla| ©ArminFlickr
Toegang tot het Alcázar van Sevilla| ©ArminFlickr

Om het Real Alcázar van Sevilla binnen te gaan kun je je kaartje kopen samen met de entree voor de Kathedraal en de Giralda (ongeveer € 45) of afzonderlijk (ongeveer € 13). Dit is ook erg handig omdat de ingangen van beide locaties naast elkaar liggen, op slechts 1 minuut afstand.

Bereid je hoe dan ook voor op een rondleiding door een van de best bewaarde paleizencomplexen ter wereld. Het is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en dat is geen wonder: artistieke elementen uit de islamitische, Mudejar, gotiek, renaissance, barok en zelfs maniëristische perioden bestaan naast elkaar in dit complex.

Een bezoek aan het Alcázar van Sevilla is een bewustwording van de multiculturaliteit die altijd aanwezig is geweest in de stad. Je bezoekt het Mudejar paleis van Pedro I, maar ook het gotische paleis en de prachtige tuinen vol fonteinen, vijvers en beeldhouwwerken.

Interessante feiten

 • Waar: Patio de Banderas, s/n
 • Prijs: ongeveer € 15
 • Aanrader als: je van architectuur en een mix van decoratieve stijlen houdt.

Koop je kaartjes voor het Alcázar van Sevilla

Betreed de documentaire schatkamer van het Archief van Indië

Archief van de Indianen| ©Anual
Archief van de Indianen| ©Anual

Als je het Alcázar verlaat, hoef je maar een minuut te lopen naar het Archief van Indië, een plek waar alle informatie over de Spaanse koloniën in Amerika en de Filippijnen is gecentraliseerd.

Sevilla was een strategische plek; via de haven van de Guadalquivir kwamen en gingen veel schepen, dus de stad zat vol met zeelieden, veroveraars en veel documentatie.

Vandaag de dag is deze plek gratis te bezoeken en is het een soort museum vol historische schatten, zoals persoonlijke dagboeken en handgeschreven teksten van onder andere Christoffel Columbus of Hernán Cortés. In totaal zijn er naar schatting 43.000 mappen, met zo'n 80 miljoen pagina's en 8.000 kaarten en tekeningen.

Interessante feiten

 • Waar het is: Av. de la Constitución, s/n
 • Prijs: gratis toegang
 • Aanrader als: je van geschiedenis houdt

Neem een lunchpauze en wandel door het María Luisa Park, de longen van Sevilla

María Luisa Park in de herfst| ©federico.relimpio
María Luisa Park in de herfst| ©federico.relimpio

Het Archivo de Indias ligt heel dichtbij (slechts 15 minuten lopen) het Parque de María Luisa, een perfecte plek voor een picknick, een wandeling of om een fietstocht door Sevilla te beginnen.

Vele jaren geleden was dit niet mogelijk, omdat het park privébezit was en toebehoorde aan het Palacio de San Telmo (het voormalige seminarie van de stad). Gelukkig is het tegenwoordig een openbaar park waar je monumenten en historische gebouwen vindt, maar ook veel begroeiing.

Een wandeling door het Parque de María Luisa betekent dat je de mogelijkheid moet accepteren om te verdwalen, hoewel dat ook geen slecht plan is. Naast de verschillende boomsoorten zijn er veel vijvers en zelfs een kleine kunstmatige berg (de Gurugú) die je kunt beklimmen om te ontspannen.

Het hele landschapsproject werd minder dan een eeuw geleden uitgevoerd voor de viering van de Wereldtentoonstelling van 1929. Hierdoor werd het park, dat enigszins verwaarloosd was, gevuld met planten, werden veel van de fonteinen die er nu staan gebouwd en werd het ook gereorganiseerd langs 3 hoofdassen of lanen.

Interessante feiten

 • Waar: het vormt een eigen wijk in de zuidelijke wijk van Sevilla.
 • Prijs: gratis en vrij toegankelijk
 • Aanrader als: je zin hebt in een picknick of een wandeling door de natuur

Neem een pauze op het Plaza de España voordat je je dag voortzet.

Plaza de España| ©Ilnur Kalimullin
Plaza de España| ©Ilnur Kalimullin

Hoewel er andere pleinen in Sevilla zijn die meer geschiedenis hebben omdat ze er al sinds het begin van de stad zijn, is het Plaza de España, gelegen in het Parque de María Luisa, een van de meest herkenbare.

Het is ontworpen en gebouwd voor de Expo van 1929, dus het heeft een moderne uitstraling. Wat hier echter opvalt, zijn de 48 banken versierd met tegels die de geschiedenis van Spanje en zijn provincies vertellen.

Naast de banken, die een symbool van de stad en het land zijn geworden, moet je ook een kijkje nemen bij de twee torens aan weerszijden van het gebouw dat over het plein uitkijkt. Ze zijn barok van stijl en immens, elk meer dan 70 meter hoog.

Een ander opmerkelijk element is het 500 meter lange kanaal dat de ruimte doorkruist en waarlangs kleine bootjes varen.

Interessante feiten

 • Waar: in het María Luisa Park.
 • Prijs: gratis toegang
 • Aanrader als: je even wilt zitten en ontspannen in een emblematisch deel van de stad.

Kijk uit over Sevilla en de Guadalquivir vanaf de Torre del Oro (Gouden Toren)

De Torre del Oro baadt in het water van de Guadalquivir.| ©Santiago Lacarta
De Torre del Oro baadt in het water van de Guadalquivir.| ©Santiago Lacarta

Op 20 minuten lopen langs de oevers van de Guadalquivir vanaf de Plaza de España ligt een andere bezienswaardigheid van Sevilla: de Torre del Oro (Gouden Toren).

Dit oude verdedigingswerk (vandaar de locatie naast de haven van de Guadalquivir) is omgebouwd tot een van de beste uitzichtpunten van de stad (en huisvest ook het Marinemuseum). Het kost ongeveer 3€ om binnen te komen en naar de top te klimmen (het is meer dan 30 meter), dus mis dit bezoek niet.

Hoewel deze toren werd opgericht om Sevilla te beschermen, zijn er legendes die zeggen dat het ook de plek was waar de koning zijn minnaressen mee naartoe nam.

Of je dat verhaal nu gelooft of niet, vandaag de dag kun je de toren bezoeken voor een ongelooflijk panoramisch uitzicht vanaf het terras en om de collectie van het Marinemuseum te bekijken, waarin wordt uitgelegd hoe belangrijk de rivier en de scheepvaart zijn voor de stad.

Interessante feiten

 • Waar: aan de Paseo de Cristóbal Colón, s/n, aan de oever van de Guadalquivir.
 • Prijs: ongeveer € 3.
 • Aanrader: als je de Guadalquivir en Sevilla vanaf het terras wilt bewonderen.

Wandel over de Paseo de Cristóbal Colón naar de Puente de Triana en zie de twee Sevilla's

Brug van Triana| ©Daniel GB
Brug van Triana| ©Daniel GB

Als je de Torre del Oro achter je laat, loop je verder langs de Paseo de Cristóbal Colón (de oever van de Guadalquivir) naar de Puente de Triana, ook wel Puente de Isabel II genoemd, de oudste brug van Sevilla.

De brug werd gebouwd in 1852 en daarvoor was er alleen een provisorische, instabiele brug. De bouw was belangrijk omdat het de twee Sevilla's, die eerder door de rivier gescheiden waren, verenigde.

Hoewel er tegenwoordig meer bruggen zijn om de rivier over te steken, is deze brug nog steeds de populairste en heeft de voorkeur van de Sevillianen. Op de een of andere manier is het een symbool geworden van de vereniging die ervoor zorgde dat Sevilla één werd.

Als je de brug oversteekt, ga dan in het midden staan en kijk beide kanten op; je hebt een prachtig uitzicht over de stad, zowel op het historische centrum (waar je vandaan komt) als op de wijk Triana (je volgende bestemming).

Interessante feiten

 • Waar: begint op de kruising van Paseo de Cristóbal Colón en Calle Arjona.
 • Prijs: gratis en vrij toegankelijk
 • Aanrader als: je de twee Sevillas wilt zien en hoe ze samenkwamen.

Ervaar het meest authentieke Sevilla in de wijk Triana

Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur
Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur

Als ik een lijst zou moeten maken van de beste wijken in Sevilla, zou een van de eerste plaatsen naar de Triana wijk gaan.

Als je de Guadalquivir rivier oversteekt via de gelijknamige brug, kom je in deze artistieke wijk van de stad. De geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd, want het was een vestigingsplaats voor de legionairs, en de cultuur is nauw verbonden met de rivier.

Er is veel te zien in de wijk Triana in Sevilla, maar mijn advies is om door de straten te slenteren en naar de plekken te gaan die de wijk zo bijzonder maken, zoals Calle Betis en de kleurrijke huizen of de Capilla del Carmen.

De artistieke rijkdom van de wijk is te danken aan het feit dat veel zangers en dansers hier geboren zijn, maar ook aan de levendige sfeer.

Triana is ook een goede plek om te eten, ofwel op de markt, waar je kraampjes vindt die typische gerechten serveren of verse producten verkopen, ofwel op een van de beste tapastours in Sevilla, want hier vind je traditionele tavernes, waar de smaak authentiek is.

Interessante feiten

 • Waar: het is een wijk op de rechteroever van de Guadalquivir.
 • Prijs: gratis toegang
 • Aanrader als: je het meest authentieke Sevilla wilt ontdekken.

Boek een tapastour door Sevilla

Sluit je dag af met muziek, dans en kunst in een flamenco tablao

Flamenco show| ©Elliott Brown
Flamenco show| ©Elliott Brown

Als er een plek is om flamenco te ervaren, dan is het wel de wijk Triana. De ook wel cante jondo genoemd is veel meer dan livemuziek; op de tablao's is er veel emotie en gevoel, iets wat je zult merken op het moment dat je naar een flamencoshow in Sevilla gaat (ongeveer 20€).

Sevilla is ook een van de plaatsen waar de flamenco is ontstaan; in het begin was het een kleine bijeenkomst van familie en vrienden, maar in de loop der jaren werd het een heel spektakel en vond het zijn weg naar theaters. Het heeft echter altijd geprobeerd zijn intieme karakter te behouden.

Tegenwoordig blijft flamenco indruk maken op iedereen die naar een tablao gaat. Daar kun je de waarde van deze kunstvorm begrijpen, maar als je meer wilt weten over de geschiedenis raad ik je een bezoek aan het Flamencodansmuseum van Sevilla aan (entree kost ongeveer € 10), waar interactieve tentoonstellingen zijn die je meenemen door het verleden en het heden.

Interessante feiten

 • Waar: verschillende locaties in Sevilla (voornamelijk de wijk Triana)
 • Prijs: ongeveer 20€.
 • Aanrader als: je een liefhebber van flamenco bent en het van dichtbij wilt meemaken.

Bestel kaartjes voor een flamenco show in Sevilla

De toeristenbus: de beste manier om overdag in Sevilla rond te reizen

Toeristische bus van Sevilla| ©Elliott Brown
Toeristische bus van Sevilla| ©Elliott Brown

Over het algemeen kun je zeggen dat Sevilla een stad is waar je gemakkelijk te voet kunt komen. Maar als je maar een dag blijft, wil je misschien van de ene plek naar de andere zonder al te veel tijd te verliezen. De oplossing? Neem een toeristenbus door Sevilla. Ze zijn een comfortabel alternatief en stoppen, in tegenstelling tot het openbaar vervoer, alleen op belangrijke plekken.

De prijs voor één dag is ongeveer €23 en alle transfers zijn inbegrepen. Met andere woorden, je kunt instappen waar je maar wilt en uitstappen bij elke toeristische attractie.

Er rijdt ongeveer elk half uur een nieuwe bus, dus je zult geen probleem hebben om naar plekken als het Plaza de España of de Torre del Oro te gaan. Er is ook een gids bij, zodat je meer te weten komt over wat je gaat zien.

Een dag in Sevilla kan een lange dag zijn, dus organiseer je dag goed en bezoek alle plekken die je moet zien.