10 beste musea in Krakau

Krakau is een stad vol historische, culturele en artistieke bezienswaardigheden! Hier is een lijst met must-see musea die je in je reisroute moet opnemen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 beste musea in Krakau

Musea in Krakau | ©Abariltur

Een van de belangrijkste redenen om Krakau te bezoeken zijn de prachtige musea, waar oude artefacten, eeuwen geschiedenis en anekdotes uit de Tweede Wereldoorlog worden verzameld. Deze stad neemt je mee op een zintuiglijke en tijdreiservaring, zodat je nooit weet wat je kunt verwachten. Je krijgt bijvoorbeeld de kans om een oud middeleeuws omgedraaid museum te bezoeken, dat is ondergedompeld in de ondergrondse gangen van de Grote Markt, een plek die bekend staat om zijn uitstekende activiteiten.

Het is geen geheim dat de amusementsscene van Krakau wordt aangevoerd door de indrukwekkende activiteiten en locaties van de stad, iets wat duidelijk naar voren komt in de kunstcollectie van het Czartoryski Prinsenmuseum. Ga ook eens langs bij het Museum van Optische Illusies of leer meer over de geschiedenis van een voormalig Joods toevluchtsoord in het Museum van de voormalige Oskar Schindler Fabriek. Wil je een museumtour maken in deze historische stad? Hier zijn de interessantste opties.

1. Ontdek de geheimen van de middeleeuwen in het Rynek Underground Museum in Krakau

Krakau's Rynek Ondergronds Museum| ©Mariusz Cieszewski
Krakau's Rynek Ondergronds Museum| ©Mariusz Cieszewski

Voor wie een andere ervaring wil, is er niets beters dan het Rynek Underground Museum in Krakau, waar je zonder het te beseffen aan voorbij zult lopen. Het is een verborgen juweeltje in het ondergrondse deel van de Grote Markt en is gebouwd op de ruïnes van de oude middeleeuwse stad.

Vandaag de dag is deze ruimte meer dan alleen ruïnes en kun je genieten van interactieve tentoonstellingen, historische artefacten bekijken en meedoen aan leuke leeractiviteiten. Natuurlijk vind je hier multimediatentoonstellingen die gebruikmaken van moderne technologie, waardoor je anekdotes over onder andere het communistische tijdperk, de Tweede Wereldoorlog en de deling van Polen gemakkelijk kunt onthouden.

Als je wilt, kun je je door een professionele gids laten meenemen op een reis terug in de tijd naar de Middeleeuwen in Polen, terwijl je een wandeling van ongeveer 4000 meter maakt, die de glorie van dit tijdperk vastlegt. Rondleidingen vinden meestal plaats in kleine groepen, maar je kunt ook kiezen voor een privérondleiding door het ondergrondse museum Rynek in Krakau om in je eigen tempo te genieten van de ondergrondse legendes.

Interessante details

 • Prijs: De toegangsprijs ligt rond de €6, maar er zijn rondleidingen met gids vanaf ongeveer €25 per persoon.
 • Locatie: een van de beste dingen om te zien op de Grote Markt, omdat het vier meter diep in deze locatie verborgen ligt. Het exacte adres is Rynek Główny 1.
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Hoe er te komen: het is gemakkelijk te bereiken met de tram vanaf ZTP Kraków of met de bus vanaf MPK S.A. w Krakowie.

Boek een rondleiding door het ondergrondse Rynek Museum

2. Ontdek de erfenis van Oskar Schindler in een voormalige fabriek in Krakau

De fabriek van Oskar Schindler| ©Ian Rutherford
De fabriek van Oskar Schindler| ©Ian Rutherford

Een bezoek aan het Museum van de voormalige Oskar Schindler Fabriek is een must tijdens een authentieke museumrondleiding door Krakau. Hier leer je over de nalatenschap van de maker, die zijn leven riskeerde om honderden Joden te redden tijdens de Holocaust. Het gebouw is behangen met symbolen, getuigenissen en voorwerpen uit die tijd.

Je krijgt de kans om terug te reizen naar de tijd dat Krakau werd bezet door de nazi's, als je de overblijfselen van deze fabriek bezoekt die een sleutelrol speelde in de Tweede Wereldoorlog als een geheime schuilplaats voor Joden en andere vervolgden. Houd je ogen open en wees bereid om het originele bureau van Oscar Schindler te bewonderen. Dit is een bezoek dat ik niet aanbeveel voor jonge kinderen, omdat het om gevoelige verhalen gaat.

Interessante details

 • Prijs: toegang tot het museum begint bij €8, voor het gemak kun je een skip-the-line pas overwegen voor ongeveer €14 ofeen rondleiding vanaf €19.
 • Locatie: op ul. Lipowa 4, dat ligt in de wijk Zabłocie.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 9.00 tot 18.00 uur, maandag van 10.00 tot 14.00 uur.
 • Hoe er te komen: het is zeer goed bereikbaar met de tram, bus of de Koleje Małopolskie en Polregio treinen. Een andere optie is om gebruik te maken van de sightseeingbusroutes van Krakau.

Boek een rondleiding door het Schindler fabrieksmuseum

3. Reis door de tijd in het Archeologisch Museum in Krakau

Archeologisch Museum Krakau| ©Robin
Archeologisch Museum Krakau| ©Robin

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Krakau, overweeg dan een stop bij het Archeologisch Museum, waar je een verrijkende ervaring zult vinden. De populariteit ligt in de betaalbare prijzen voor een rondleiding door 500.000 stukken die dateren van het paleolithicum tot de moderne tijd.

De gevel zelf heeft een rijke geschiedenis, want het was oorspronkelijk een oud fort, dat uiteindelijk werd omgebouwd tot een middeleeuws paleis, een karmelietenklooster en uiteindelijk een Oostenrijkse gevangenis. Vandaag de dag heeft het zelfs oudheden uit Egypte verzameld. Je kunt er ook het stenen standbeeld van Swiatowid Zbrucz zien, een monument dat ooit toebehoorde aan de Slavische stammen.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf €2, het is ook inbegrepen in de Krakov Card, een toeristenpas die je toegang geeft tot de beste dingen om te doen in Krakau en je onbeperkt toegang geeft tot musea, attracties en het openbaar vervoer.
 • Locatie: 3 Poselska straat.
 • Openingstijden: over het algemeen geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 16.00 uur, op sommige dagen kunnen de openingstijden iets langer zijn. Houd er rekening mee dat het op maandag gesloten is.
 • Hoe er te komen: als je in het stadscentrum bent, kun je er te voet komen of gebruikmaken van onbeperkt vervoer met de Krakau Card.

Koop de Krakau kaart

4. Bewonder authentieke luchtvaartjuweeltjes in het Museum van de Poolse Luchtvaart

Pools Luchtvaartmuseum| ©magro_kr
Pools Luchtvaartmuseum| ©magro_kr

Het Poolse Luchtvaartmuseum werd opgericht in 1964 en herbergt een belangrijke collectie vliegtuigen en motoren. Het is zelfs een van de grootste in zijn soort ter wereld. Het wordt beschouwd als een van de niet te missen activiteiten in Krakau, omdat het tentoonstellingen heeft over de ontwikkeling van de Poolse luchtvaart vanaf het begin.

Het is ideaal als je op zoek bent naar dingen om te doen in Krakau met kinderen, want samen kun je meer dan 300 luchtvaartvoorwerpen ontdekken en je verdiepen in de geschiedenis van piloten en pioniers. Hoogtepunten zijn relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog en de Sovjet Grigorovich M-15 uit 1916, het enige overgebleven Russische watervliegtuig.

Je kunt de rondleiding met een gids volgen, maar de geschiedenis van de luchtvaart is gemakkelijk te begrijpen omdat elke tentoonstelling nuttige en gedetailleerde informatie biedt. Mijn suggestie zou zijn om voorrang te geven aan een skip-the-line ticket, omdat het vaak erg druk is.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €7.
 • Locatie: waar de voormalige luchthaven Kraków-Rakowice-Czyżyny was gevestigd, op al. Jana Pawła II 39, 31-864.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 9.00 tot 17.00 uur, alleen op maandag gesloten.
 • Hoe er te komen: Je kunt er met de tram, bus of taxi komen.

Koop kaartjes voor Pools Luchtvaartmuseum

5. Leer meer over de schrijnende geschiedenis van de Holocaust bij het Auschwitz-Birkenau Memorial

Auschwitz-Birkenau Herdenkingsmuseum| ©Américo Aperta
Auschwitz-Birkenau Herdenkingsmuseum| ©Américo Aperta

Als je het Auschwitz-Birkenau Memorial Museum wilt bezoeken, moet je weten dat het een van de hoogtepunten van het gebied rond de stad is, dat in korte tijd kan worden bereikt. De beste optie is om dit bezoek te combineren met een rondleiding door het gedenkteken, zodat je de volledige ervaring hebt. Wees voorbereid, want hier word je meegenomen naar schrijnende verhalen die je zullen leren over de concentratiekampen.

Krakau is een van de Europese steden die getuige was van een van de meest angstaanjagende bloedbaden in de geschiedenis, specifiek tijdens de Holocaust. Hier kun je de omvang van de gepleegde misdaden begrijpen en onder andere de ruïnes van de wachttorens, het blok en de muur des doods en het crematorium verkennen. Je zult ook getuigenissen, foto's en voorwerpen uit die tijd zien, die relevant zijn voor de tijdlijn van deze gebeurtenis.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €20, maar ik raad je aan een tour te overwegen met skip-the-line entree en transfers vanuit Krakau inbegrepen, die je kunt vinden voor ongeveer €37.
 • Locatie: aan de rand van de stad in Więźniów Oświęcimia.
 • Openingstijden: dagelijks van 7.30 tot 18.00 uur.
 • Hoe er te komen: je kunt tours naar Auschwitz vanuit Krakau overwegen, die meestal inclusief vervoer zijn, of je kunt met de trein, taxi of bus reizen.

Boek een Auschwitz-Birkenau Herdenkingstour

6. Leer hoe je Poolse gebrandschilderde ramen maakt of beleef veel plezier aan het verkennen van wassen poppen

Wassenbeeldenmuseum Polonia| ©Maks Manual
Wassenbeeldenmuseum Polonia| ©Maks Manual

Krakau is een stad vol meeslepende activiteiten en ik raad je vooral aan om te stoppen bij een van mijn favoriete musea, dat het dichtst in de buurt komt van Madame Tussauds in Polen. Het is het Polonia Wax Museum, een attractie waar je wassen beelden van beroemde mensen kunt zien. Het is ideaal voor mensen van alle leeftijden en heeft afdelingen over cultuur, entertainment, politiek, sport en meer.

Terwijl je rondloopt kun je op de foto met Marilyn Monroe, John Lennon, Beyonce en andere beroemde figuren. Er zijn ook prominente Poolse figuren zoals paus Johannes Paulus II, maar ook fictieve personages zoals SpongeBob SquarePants.

Dit bezoek duurt niet lang, dus je kunt het combineren met een minder bekende en minder drukke optie, zoals de muWi Stained Glass Workshop and Museum, een museum waar je kunt deelnemen aan Poolse glas-in-loodworkshops. Dit is een geweldige plek om te leren over hoe de kunst al sinds 1902 werkt, meer te weten te komen over de belangrijkste ambachtslieden en een aantal van de tentoongestelde stukken te bekijken.

Interessante details

 • Prijs: Toegang tot het Polonia Wax Museum kost €10, net als de muWi Stained Glass Workshop and Museum. Het verschil is dat de laatste glas-in-loodworkshops vanaf €58 en familiepakketten aanbiedt.
 • Locatie: Polonia Wax Museum bevindt zich op Floriańska 32, terwijl muWi Stained Glass Workshop and Museum op Aleja Zygmunta Krasińskiego 23 zit.
 • Openingstijden: Het Polonia Wax Museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur, met verlengde openingstijden in het weekend. De muWi Stained Glass Workshop and Museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.30 tot 16.30 uur, met kleine variaties op sommige dagen.
 • Hoe kom je er: Beide zijn bereikbaar met de bus of tram.

7. Daag je zintuigen uit in het Museum voor Optische Illusies

Museum van Optische Illusies| ©Snuffy
Museum van Optische Illusies| ©Snuffy

Een perfecte speelse ruimte om met het gezin te bezoeken is het Museum of Optical Illusions, dat wordt geleid door ervaringen die de zintuigen uitdagen. Het heeft meer dan 60 tentoonstellingen met hologrammen, roterende kamers, doolhoven, puzzels, ontsnappingszones met obstakels en luchtspiegelingen waarmee je je kunt vermaken terwijl je probeert het echte van het fictieve te onderscheiden.

Het heeft ook 3D-foto's die echt indrukwekkend zijn. Ik raad vooral een wandeling door de intelligente spelletjeskamer aan, die uitdagingen en mentale uitdagingen biedt. Het is een leuke en leerzame ervaring, ideaal als je op zoek bent naar dingen om te doen in Krakau met kinderen, die een aan hun leeftijd aangepast alternatief zullen waarderen.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €11
 • Locatie: in Floriana Straszewskiego.
 • Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 19:00 uur.
 • Hoe er te komen: met de tram of bus.

8. Bewonder een indrukwekkende kunstcollectie in het Czartoryski Prinsenmuseum

Museum van de Czartoryski Prinsen| ©Henk Bekker
Museum van de Czartoryski Prinsen| ©Henk Bekker

Het verleden van Krakau levend houden is het hoofddoel van het Czartoryski Prinsenmuseum, dat je meeneemt op een reis door drie historische gebouwen, waar stukken van grote waarde voor het Europese continent zijn verzameld. Het wordt beschouwd als een must-see en een van de beste dingen om te doen in de stad, omdat het porselein, juwelen en glaswerk herbergt.

Hier kun je Leonardo da Vinci's Dame in Hermelijn bekijken en oudheden uit Griekenland, Rome en Egypte ontcijferen. Je zult veel fans van verzamelkunst tegenkomen, die de piano van prins Adam Karol komen waarderen. Ben je klaar om de mysteries van de Poolse kunst te ontrafelen?

Interessante details

 • Prijs: vanaf €13, gratis toegang op dinsdag.
 • Locatie: ul. Jana 19.
 • Openingstijden: dinsdag - zondag: 10:00 - 18:00, gesloten op maandag.
 • Hoe er te komen: met de bus of tram.

9. Bezoek het Manggha Museum en vang een spectaculair uitzicht op het kasteel van Krakau

Kasteel Krakau| ©Sergei Gussev
Kasteel Krakau| ©Sergei Gussev

Een goede keuze is het Manggha Museum voor Japanse Kunst en Technologie, dat een glimp van de Japanse cultuur biedt met tentoonstellingen van houtsneden, Aziatisch handwerk, Japanse kostuums en professionele wapenrustingen. Je kunt bijvoorbeeld samoeraizwaarden, capes, schilden, maskers, kimono's, pijpen en tapijten zien.

Naast de tentoonstellingen die oudheid met een modern perspectief combineren, biedt deze ervaring ook educatieve activiteiten, zoals het leren van Japanse woorden of het zetten van authentieke thee uit de regio. Het meest indrukwekkend is dat het is gelegen aan de oevers van de rivier de Wisla en kan worden gecombineerd met een bezoek aan het kasteel Wawel, dat overigens perfect zichtbaar is vanaf de locatie van het museum.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer €3.
 • Locatie: in het voormalige filiaal van het Nationaal Museum in Krakau.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur, gesloten op maandag.
 • Hoe er te komen: de beste optie is met de bus of tram.

10. Laat je meeslepen door de nostalgie van retro machines in het Flippermuseum, verscholen in een klein steegje

Flippermuseum| ©Ryan Somma
Flippermuseum| ©Ryan Somma

Er zijn veel mogelijkheden voor een museumrondleiding in Krakau, een van de meest bijzondere en leuke is verborgen in het Flippermuseum, waar je meer dan 60 retro flipperkasten en arcadespellen vindt. Deze plek roept nostalgie op en herinnert je aan hoe plezier er een paar jaar geleden uitzag. Je kunt de ruimte zelfs delen met andere mensen die hier naartoe komen aangetrokken door het brede aanbod aan entertainment in dit museum.

Het is de perfecte gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis van de machines, die hun oorsprong vonden tussen de jaren 1920 en 1930, maar hun hoogtepunt bereikten tussen de jaren 1950 en 1970. Dit museum heeft ervoor gezorgd dat ze niet bevroren zijn in de tijd, door ze te laten gebruiken en de oudste exemplaren te bewaren. Het heeft ook een bar waar je een verfrissing kunt nemen of een biertje kunt drinken. Houd er rekening mee dat het een bijna clandestiene activiteit is, want het bevindt zich in een kelder, aan het einde van een klein steegje in de Stradomska straat.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €10.
 • Locatie: in een kelder in de Stradomska straat, in het hart van de oude stad.
 • Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 21.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 22.00 uur.
 • Hoe kom je er: met de bus of tram.