Sevilla in 5 Dagen: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Waar kijk je het meest naar uit tijdens je 5-daagse reis naar Sevilla? De Giralda of het Alcázar staan vast op je lijstje, maar er is nog veel meer. Ontdek de meest complete gids

Carmen Navarro

Carmen Navarro

19 minuten lezen

Sevilla in 5 Dagen: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Sevilla, Spanje | ©Born & Bred Creative

Als je een reis organiseert, is het soms moeilijk om elke dag te plannen, vooral met het grote aantal dingen dat er te zien en te doen is in een stad als Sevilla. Het goede is dat je, omdat je vijf dagen in de stad bent, genoeg tijd hebt om alles in detail te zien, vooral als je mijn tips en de dagelijkse tours volgt die ik heb voorbereid.

Dag 1: Bekijk de belangrijkste en populairste plekken in Sevilla

Koninklijk Alcazar van Sevilla| ©Dmitry Djouce
Koninklijk Alcazar van Sevilla| ©Dmitry Djouce

Ik weet zeker dat je vol energie zit en staat te popelen om je bezoek aan Sevilla te beginnen, dus voor deze eerste dag kun je het beste de plaatsen die je vanwege hun belang moet bezoeken, zoals het Alcázar of de kathedraal, van je lijstje afstrepen. Zullen we beginnen?

Breng de ochtend door met een rondleiding door het Real Alcázar van Sevilla

Er zijn weinig betere plekken om je reis te beginnen dan het Real Alcázar van Sevilla. Dit paleizencomplex, dat in het historische centrum van de stad ligt (je komt binnen via het plein Plaza del Triunfo), is een van de emblematische plekken van de stad.

Je kunt een ticket voor het Alcázar boeken vanaf € 22, maar je kunt ook een rondleiding door het Alcázar, de kathedraal en de Giralda van Sevilla boeken. Houd hier rekening mee, want deze twee plaatsen maken ook deel uit van de route van je eerste dag.

Een bezoek aan het Alcázar van Sevilla is als het betreden van een sprookjespaleis, waar verschillende bouwstijlen in elkaar overlopen. Mijn advies is om het op je eigen tempo te bezoeken en de tijd te nemen om door de tuinen te wandelen, die je misschien kent van een aflevering van Game of Thrones.

Boek je ticket voor het Alcazar

Wandel door de Murillo tuinen voor de lunch

Als je het Alcázar verlaat, kom je langs de Jardines de Murillo en de tuinhuisjes, versierd met keramiek, bakstenen, fonteinen en veel vegetatie.

Hoewel ze nu een openbare ruimte zijn, maakten ze vroeger deel uit van de paleizen, vandaar hun nabijheid. Bij de ingang van de tuinen zie je zelfs een deel van de oude muren van Alcazar.

Naast sinaasappelbomen, magnolia's en andere boomsoorten vind je in deze tuinen beelden die illustere burgers van Sevilla en Spanje voorstellen, zoals de katholieke vorsten en de literaire figuur Don Juan Tenorio.

Tapastour door de wijk Santa Cruz

Tapas en wijn tour| ©rob thompson
Tapas en wijn tour| ©rob thompson

Na een ochtend in het Alcázar en de tuinen heb je vast zin om een hapje te eten. Het mooie is dat je je in een van de beste wijken van Sevilla bevindt: Santa Cruz.

Omdat het soms ingewikkeld is om maar één bar te kiezen, raad ik je aan om een tapastour door Sevilla te boeken, die een complete tour langs de beste bars in de buurt omvat, waar je typische tapas proeft onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

Ze zeggen dat een van de beste manieren om een stad en een cultuur te leren kennen via je maag is, dus waarom zou je dat niet eens proberen? Daarna kun je een wandeling maken door de wijk Santa Cruz in Sevilla.

Boek een tapastour

Ga de kathedraal van Sevilla binnen en beklim de Giralda

Na de lunch is het tijd om je route te hervatten en toegang te boeken tot de kathedraal en de Giralda, die ook in de wijk Santa Cruz liggen. De kathedraal is de grootste gotische tempel ter wereld en de Giralda is de oude Almohad minaret die later een christelijke klokkentoren werd.

De buitenportiek van de kathedraal van Sevilla is een van de elementen die je aandacht zullen trekken, hoewel de grote schatten zich binnenin bevinden (als je me niet gelooft, wacht dan tot je de Patio de los Naranjos of de sacristieën ziet).

Natuurlijk wordt het bezoek voltooid door naar de top van de Giralda te klimmen. Denk niet dat er veel treden zijn, want wat je zult vinden is een lange helling die de oude sultan besloot te installeren zodat hij met zijn paard naar boven kon klimmen.

Boek je ticket voor de kathedraal en de Giralda

Sluit de dag af met een bezoek aan het Hospital de los Venerables

In de 17e eeuw was het idee om een plek te bouwen waar oudere priesters, verarmd door de pest, zich konden terugtrekken. Zo werd het Hospital de los Venerables geboren, hoewel het vandaag de dag is omgebouwd tot een museum met een van de beste collecties van de schilder Diego Velázquez en andere tijdgenoten (zoals Murillo en Zurbarán).

Ik raad je ten zeerste aan om erheen te gaan; het ligt op ongeveer 5 minuten van de kathedraal en de toegangsprijs is slechts ongeveer € 5.

Naast het artistieke centrum heeft het Hospital de los Venerables ook een prachtige kerk in de zuiverste Sevilliaanse barokstijl en een centrale binnenplaats waar je even kunt zitten en uitrusten na een dag sightseeing.

Dag 2: Ontdek de geheimen en geschiedenis van Sevilla

Archief van Indië| ©Anual
Archief van Indië| ©Anual

Voor de tweede dag stel ik voor om enkele geheimen van Sevilla te ontdekken, zowel gebouwen die niet altijd bezocht worden maar wel spectaculair zijn, als plaatsen die veel geschiedenis bevatten.

Tussen zoveel informatie en feiten is er ook tijd om buiten te zijn en van de stad te genieten vanuit de hoogte.

Dompel jezelf onder in de geschiedenis via het Archief van Indië

Sevilla is een stad met veel geschiedenis, maar als ik één plek zou moeten noemen waar dit het duidelijkst naar voren komt, dan is het wel het Archivo de Indias.

De toegang is gratis en het ligt in het centrum, vlakbij het María Luisa Park, dus het is een goede plek om je tweede dag in Sevilla te beginnen. Het herbergt documenten van grote waarde, zoals het contract dat Christoffel Columbus ondertekende met de katholieke vorsten, evenals vele andere kaarten, tekeningen en dagboeken van die eerste reizen naar Amerika.

Het oorspronkelijke gebruik was als Lonja, dat wil zeggen als een plek voor handelaren om deals te sluiten en te ruilen. Na verloop van tijd werd het echter het Casa de Contratación en vervolgens, in 1785, het documentatiecentrum voor alles wat te maken had met de Spaanse aanwezigheid in Amerika.

Binnen en buiten de Koninklijke Tabaksfabriek

Om de tweede dag in Sevilla te beginnen, leek me niets beter dan een van de verborgen schatten van de stad te ontdekken: de Real Fábrica de Tabacos (Koninklijke Tabaksfabriek).

Dit stenen gebouw, dat naast het Alcázar ligt en tegenwoordig het rectoraat van de universiteit is, springt misschien niet direct in het oog, maar je moet weten dat het de eerste tabaksfabriek in Europa was, in de 18e eeuw.

Het ontwerp is een van de beste representaties die we hebben van de architectuur van het Ancien Régime. Als je verbaasd bent over hoe groot het is, is dat niet verwonderlijk: de afmetingen van het gebouw worden alleen overtroffen door het paleis El Escorial. Je kunt de binnenkant gratis bezoeken, vooral op momenten dat er geen universiteitscolleges zijn (in het weekend en 's middags).

Neem plaats op de grote bank op Plaza de España

Plaza de España| ©jordi Doria Vidal
Plaza de España| ©jordi Doria Vidal

Je bent dan wel in Sevilla, maar als je aankomt op Plaza de España heb je het gevoel dat alle provincies van het land je verwelkomen. Hoe? Op de grote bank die dit plein, dat op slechts tien minuten van de Koninklijke Tabaksfabriek ligt, doorkruist.

Door middel van een gedetailleerd en prachtig tegelwerk worden de verschillende culturen van het nationale grondgebied op de bank vertegenwoordigd.

Bovendien is het Plaza de España een onmisbaar bezoek als je in Sevilla bent. Naast de institutionele gebouwen die er staan, vallen vooral de twee torens op, die vanaf verschillende punten in de stad te zien zijn. Ik raad je aan een rondleiding te boeken op Plaza España, waar je alle geheimen van deze emblematische plek ontdekt en ook een wandeling maakt over de overdekte galerij die de twee torens met elkaar verbindt.

Boek een rondleiding op de Plaza España

Koop een snack bij de kraampjes in het María Luisa Park

Als je de torens van de Plaza de España de rug toekeert, kom je het Parque de María Luisa tegen, je volgende bestemming.

Naast wandelen over de paden en tussen de planten, fonteinen en standbeelden, raad ik je aan om naar een van de eetkraampjes te gaan en daar iets te bestellen - je zult zeker honger krijgen! Als je liever in een restaurant gaat zitten, is er ook een ruim aanbod; het uitzicht is echt onovertroffen.

María Luisa Park is een van de grootste parken van de stad en omdat het in het centrum ligt, fungeert het als ontmoetingsplaats voor Sevillianen. Het is ontworpen in de puurste Engelse stijl, dus als je er eet of wandelt voel je je als een echte aristocraat en als je alle geheimen wilt weten, boek dan zeker een rondleiding door het María Luisa Park.

Boek een rondleiding door het Maria Luisa Park

Sluit de dag af vanaf de top van de Torre del Oro (Gouden Toren)

Wat dacht je ervan om de dag af te sluiten met een zonsondergang over Sevilla vanaf de Torre del Oro? Het kost ongeveer €3 om naar boven te gaan en het is de moeite waard op elk moment van de dag, maar als de zon ondergaat moet ik zeggen dat het kijken naar de stad vanaf 36 meter hoogte een heel spektakel is.

Hoewel het nu een van de beste uitzichtpunten van Sevilla is geworden, had de Torre del Oro oorspronkelijk een defensieve functie en daarom werd het gebouwd aan de oever van de Guadalquivir.

Maak een boottocht op de Guadalquivir rivier

Als je klaar bent, raad ik je aan om een boottocht door Sevilla te boeken. De meeste van deze cruises vertrekken vanaf de pier bij de Torre del Oro, dus je kunt profiteren van het feit dat je daar bent om de dag af te sluiten met een mooie tocht over het water van de Guadalquivir. Ze kosten ongeveer €20 en zijn het zeker waard; je zult Sevilla vanuit een ander perspectief zien.

De Guadalquivir maakt deel uit van de cultuur van Sevilla. Het water doorkruist de stad en verdeelt haar in tweeën, dus als je door de rivier vaart, kun je belangrijke gebouwen op beide oevers zien. Bovendien word je begeleid door een gids die je de geheimen en de meest lokale aspecten van de stad vertelt.

Boek een boottocht op de Guadalquivir

Dag 3: Steek de Guadalquivir over naar Cartuja en Triana

Eiland Cartuja| ©Carlos García Herrero
Eiland Cartuja| ©Carlos García Herrero

Hoewel je tot nu toe altijd op de linkeroever van de Guadalquivir bent geweest, stel ik voor dat je voor de derde dag de rivier oversteekt en naar de rechteroever gaat, waar je het moderne Isla de la Cartuja en de traditionele wijk Triana vindt.

Bezoek het moderne Sevilla van Isla de la Cartuja

Hoewel de rest van de dagen in het centrum van Sevilla zijn begonnen, moet je op deze derde dag (met de bus op de lijnen C1 of C2, want het is meer dan een half uur te voet van het centrum) naar het Isla de la Cartuja reizen, een terrein dat is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1992 en dat nu een technologie- en wetenschapspark is met een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten.

Mijn advies is om een deel van de ochtend te besteden aan een bezoek aan het Alamillo Park, het grootste park in Sevilla en de thuisbasis van vele soorten planten en vogels. Vervolg dan je wandeling langs het Caixa Forum, waar je naar binnen kunt om een aantal interessante tentoonstellingen te bekijken, en de Torre de Sevilla, waar de Isla de la Cartuja eindigt en de wijk Triana begint. Als je wilt, kun je de C3 bus terug naar Sevilla nemen.

Boek de toeristische bus naar Sevilla

Bekijk de rijke eenvoud van de kapel El Carmen

Eenmaal in de wijk Triana kun je je eerste stop maken bij de Capilla del Carmen. Laat je niet misleiden door de kleine omvang, er zijn maar weinig gebouwen merkwaardiger en mooier dan deze. Het ontwerp is het resultaat van het werk van een architect en een keramist, vandaar de mix van kleuren en het gebruik van baksteen als belangrijkste element.

Hoewel je het gewoon van buiten kunt zien, raad ik je aan om naar binnen te gaan (de toegang is gratis) om de artistieke werken gemaakt met tegels te zien. De Capilla del Carmen wordt beschouwd als een van de ingangen van de wijk Triana, dus laat de achthoekige klokkentoren en koepel je verwelkomen.

Proef de beste Andalusische gerechten op de markt van Triana

Wandelen door de Triana markt| ©Karan Jain
Wandelen door de Triana markt| ©Karan Jain

Na een ochtend wandelen heb je vast trek gekregen, dus wat dacht je ervan om even te stoppen bij de Triana Markt?

Deze markt bevindt zich op de begane grond van het oude inquisitietribunaal (het Castillo de San Jorge) en is een goede plek om tapas te gaan eten, want naast kraampjes met verse producten zijn er ook kleine tavernes. Een andere optie als je de beste gerechten wilt proeven, is om een tapastour door Triana te boeken.

De Triana Markt, ook bekend als het Plaza de Abastos, is erg populair vanwege de culinaire waarde, maar ook vanwege de historische waarde, omdat de overblijfselen van het kasteel bezocht kunnen worden. Dit is een goed (en gratis) ding om te doen na het tapas eten, vind je niet?

Boek een tapastour door Triana

Bezoek en leer de wijk Triana kennen

Er is veel te zien in de wijk Triana in Sevilla, dus ik stel voor dat je een middag uittrekt om de wijk te verkennen en je te laten overweldigen door de kunst, cultuur en sfeer. Naast de Capilla del Carmen en de Markt zijn er nog andere plekken die ik wil aanraden en die je gemakkelijk kunt bereiken door een wandeling door de wijk te maken.

Zorg ervoor dat je het Plaza del Altozano, het Murillo Apotheekgebouw en Calle Betis ziet, een van de belangrijkste straten in Triana omdat je er een indrukwekkend uitzicht hebt over Sevilla vanaf de andere kant van de Guadalquivir. En voordat je je wandeling beëindigt, ga je naar een van de typische binnenplaatsen van Triana, altijd versierd met planten.

Een optie om het comfortabel te bezoeken is om een privérondleiding door Sevilla te boeken.

Boek een privétour door Sevilla

Geniet van een flamenco show

De wijk Triana is de geboorteplaats van veel flamencozangers en -dansers en daarom is het een van de beste wijken om te genieten van een flamencoshow in Sevilla. Het is een ervaring die je niet mag missen als je in Sevilla bent; de ritmes van de dans, de hakken en de gitaar komen samen in een unieke live culturele show.

Als je het authentieke Sevilla wilt ontdekken, moet je een flamencoshow in Triana boeken. Omdat het in deze gelegenheden draait om het behoud van de intimiteit en opwinding van deze kunstvorm, zijn de plaatsen beperkt en kun je het beste vroeg boeken.

Boek een flamenco show in Triana

Dag 4: Een tour door het centrum en de oevers van de Guadalquivir rivier

Italica leren kennen| ©Paul VanDerWerf
Italica leren kennen| ©Paul VanDerWerf

Hoewel de reis ten einde loopt, zijn er nog verschillende plaatsen te bezoeken in Sevilla. Daarom staan op de vierde dag emblematische gebouwen zoals de Maestranza en de Reales Atarazanas centraal, evenals de oevers van de Guadalquivir.

Breng de ochtend door met het verkennen van Italica, de Romeinse ruïnes van Sevilla

Heb je wel eens gehoord van de Romeinse ruïnes in Sevilla? Nu je weet dat ze bestaan, ga ik je uitleggen hoe je van Sevilla naar Italica komt, de plek waar ze liggen. Het is een heel interessant bezoek, omdat je te weten komt wat ooit een van de grote Romeinse steden was. De beste manier om er te komen is door een excursie naar Italica te boeken, die voor 41 € een directe reis en een bezoek met een gespecialiseerde gids omvat.

Als je liever op eigen gelegenheid gaat, moet je een van de twee buslijnen nemen (de M-170A en de M-170B) die het centrum van Sevilla (Plaza de Armas) met Italica verbinden. Het tarief is ongeveer €2 per rit. Toegang tot de ruïnes is gratis voor EU-burgers (voor niet-EU-burgers moet je ongeveer €2 betalen).

Als je eenmaal in Italica bent, maak je dan klaar om het Romeinse Rijk binnen te gaan. Je kunt het oude amfitheater bezoeken en de huizen waar de inwoners woonden; alles is goed bewaard gebleven, hoewel ik je aanraad ook het museum te bezoeken om andere archeologische schatten en voorwerpen die in die tijd werden gebruikt van dichtbij te bekijken.

Boek een excursie naar Italica

Ontdek de functie van de Reales Atarazanas

Weet je niet wat de Reales Atarazanas van Sevilla zijn? Als je terugkomt van Italica, raad ik je aan om naar binnen te gaan (het is gratis). Alleen al de grootte geeft je een idee van de functie van deze plek; hier werden schepen gebouwd, vooral in de tijd dat ze massaal naar Amerika voeren.

Deze grote fabriek ligt heel dicht bij de Torre del Oro en slechts één meter boven het waterniveau van de Guadalquivir, wat het vertrek van de schepen vergemakkelijkte.

Het gebouw combineert, net als veel andere in Sevilla, gotische en Mudejar-stijlen. Wat het meest opvalt is het immense interieur, waarin verschillende beuken met elkaar verbonden zijn. Vissers, zeelieden, artilleristen enz. werkten hier vele jaren.

Koop antiek en wandel rond op het Plaza del Cabildo

Plein Cabildo| ©Jesús Fernández
Plein Cabildo| ©Jesús Fernández

Op slechts drie minuten lopen van de Reales Atarazanas ligt het Plaza del Cabildo. Deze plek heeft altijd bezoekers, maar als je er toevallig op een zondag bent, zal het drukker zijn dan normaal, omdat dan de numismatiek- en verzamelmarkt van Sevilla wordt gehouden.

Hoe dan ook, welke dag je ook gaat, het is een plein waar altijd veel antiekwinkels zijn geweest, dus als je op zoek bent naar een origineel cadeau om mee naar huis te nemen uit Sevilla, ben je hier op de juiste plek.

De structuur van het plein is halfrond, dus het gebouw op het plein is ook halfrond. Het heeft drie verdiepingen (allemaal gebogen) en is beroemd om zijn balkons, beschilderd en versierd door de schilder José Palomar. Het is zeker een goede plek om je te laten fotograferen en een wandeling te maken. En van daaruit kun je een rondleiding door de Joodse wijk boeken.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Ga aan de oever van de Guadalquivir zitten en eet een hapje

Hoewel je zeker genoeg restaurants zult vinden in de buurt waar je bent, raad ik je aan om iets mee te nemen en naar de oevers van de Guadalquivir te gaan. Overal langs de Paseo de Cristóbal Colón staan bankjes vanwaar je kunt uitkijken over de rivier (en de wijk Triana aan de overkant) terwijl je je maag vult.

Als je klaar bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om wat rond te wandelen terwijl je op weg bent naar je volgende bestemming: het Plaza de la Maestranza.

Kom dichtbij het Plaza de la Maestranza

Het Plaza de la Maestranza is de oudste arena in zijn soort en zelfs als je niet van plan bent om naar een stierengevecht te gaan, wil je deze misschien wel bezoeken. Het is zelfs een van de meest bezochte plekken in Sevilla. Misschien is het genoeg om het van de buitenkant te zien, hoewel je voor ongeveer €10 naar binnen kunt.

Het architectonische element dat de meeste aandacht trekt van iedereen die binnenkomt is de binnengevel (het Palco del Príncipe), die wordt bekroond door een halfgewelf met dakpannen.

Bekijk Sevilla verlicht vanaf de Muelle de la Sal (Zoutkade)

Er zijn maar weinig beelden mooier dan de Triana wijk verlicht te zien vanaf de Muelle de la Sal. De naam komt, zoals je je kunt voorstellen, van het feit dat het de plek was waar zout werd gelost.

Tegenwoordig is het net een balkon vanwaar je over de overkant van de rivier kunt uitkijken. Als je het uitzicht al mooi vindt, stel je dan eens voor hoe het zou zijn om het te verlengen met een boottocht rond Sevilla bij het vallen van de avond.

Als je in de zomer naar Sevilla reist, zul je zien dat het hier drukker is dan ooit, want er zijn veel mensen die na een warme dag komen genieten van de nachtelijke bries van de Guadalquivir.

Boek een boottocht op de Guadalquivir

Dag 5: Sluit de reis af in het nobelste Sevilla

Paleis Las Dueñas| ©Alonso de Mendoza
Paleis Las Dueñas| ©Alonso de Mendoza

De reis loopt ten einde, maar voordat je Sevilla verlaat wil je misschien nog een bezoek brengen aan het rijkste deel van de stad, waar de huizen van oude adellijke families zich vermengen met moderne wijken.

Ontdek de schatten van Sevilla in de Basilica de la Macarena

Begin de laatste dag met een bezoek aan de Basílica de la Macarena, de thuisbasis van een van de meest geliefde schatten van alle Sevillianen: de Virgen de la Esperanza.

Het ligt in de wijk San Gil, tegenover het parlement van Andalusië, en je kunt er gratis naar binnen, iets wat ik vooral aanraad om de kapellen te zien. Als je echter het museum in wilt, moet je ongeveer € 5 betalen.

Architectonisch gezien heeft de basiliek maar één schip en bestaat uit één verdieping. Het interieur is versierd met gekleurd marmer en barokke elementen, dus verwacht veel versieringen.

Boek de toeristische bus van Sevilla

Stap binnen in het aristocratische Palacio de las Dueñas

Hoewel er vele, vele jaren geleden een klooster stond op de plek waar nu het Palacio de Las Dueñas staat (waar het ook zijn naam aan ontleent), is deze plek altijd de residentie geweest van de meest adellijke families van Sevilla. Sinds de 17e eeuw is het de residentie van het Huis van Alba.

Je kunt zien dat de historische waarde erg hoog is, maar als je een kaartje boekt voor het Palacio de las Dueñas kun je ook veel kunst zien. Als je de Calle San Luis neemt vanaf de Basílica de la Macarena, ben je er in minder dan 15 minuten.

Naast de privévertrekken, balzalen en binnenplaatsen die je kunt bezoeken, raad ik je aan om naar het Palacio de las Dueñas te gaan omdat het fungeert als een groot museum met werken van schilders zoals Sorolla, luxe wandtapijten en andere archeologische overblijfselen.

Boek je ticket voor het Palacio de las Dueñas

Neem een pauze om de meest innovatieve tapas van Sevilla te proberen

Zodra je het Palacio de las Dueñas verlaat, kom je in de wijk Encarnación-Regina, die veel geschiedenis en ook veel gastronomie heeft, dus ik raad je aan om even te stoppen bij een van de restaurants in de buurt, die innovatieve voorstellen hebben, of een tapastour door Sevilla te boeken.

Als je graag nieuwe dingen probeert, zul je hier keuze te over hebben. Wat een paar jaar geleden een ietwat decadente buurt was, ziet er nu vernieuwd en modern uit, vol met plekken die delicatessengerechten aanbieden en traditionele tapas opnieuw uitvinden.

Boek een tapastour door Sevilla

Doe een panoramische tour langs de Setas (paddenstoelen) van Sevilla

Midden op het Plaza de la Encarnación liggen de beroemde Setas de Sevilla. Ik weet dat de naam vreemd is, maar als je aankomt bij dit moderne monument zul je begrijpen dat de vorm doet denken aan dit voedsel. De Setas zijn eigenlijk een structureel geheel gevormd door een grote pergola.

Afgezien van hun ontwerp zijn ze beroemd omdat je vanaf hun loopbruggen, die 26 meter hoog zijn, de oude stad van Sevilla kunt zien. De waarheid is dat naar de Setas gaan een goede manier is om je reis af te sluiten en afscheid te nemen van de stad.

Boek de toeristenbus van Sevilla

Ontdek de Andalusische architectuur van het Casa de Pilatos

Casa de Pilatos| ©Enric Rubio Ros
Casa de Pilatos| ©Enric Rubio Ros

Op slechts tien minuten van de Setas de Sevilla ligt het Casa de Pilatos, een andere adellijke residentie gebouwd in een zeer Andalusische stijl. Dit paleis huisvestte met name de hertogen van Medinaceli vanaf 1639, maar het staat bekend om het begin van de Sevilliaanse Heilige Week en om zijn kleurrijke interieur.

Zoals je leest, werd er in de 16e eeuw een kruisweg (een gebedspad) gevierd van het Casa de Pilatos naar de Sevilliaanse wijk Nervión. In de loop der jaren evolueerde deze route tot wat vandaag de dag de processies van de Goede Week zijn. Op de binnenplaats van het paleis worden verschillende Romeinse beelden tentoongesteld, dus het is zeker de moeite waard om de toegangsprijs (ongeveer €10) te betalen om ze te zien.

Sluit je reis naar Sevilla af op het Plaza de El Salvador

Ik weet dat je niet wilt dat er een einde aan komt, maar ik beloof je dat je niet met een nare smaak in je mond weggaat als je gaat eten in de buurt van het Plaza del Salvador in de wijk Alfalfa. Dit plein ligt op minder dan 10 minuten van het Casa de Pilatos en zit vol terrassen met uitzicht op de kathedraal en de Giralda, die op dat moment van de dag verlicht zijn. Zeg ze gedag terwijl je dineert.

Dit gebied is al jaren en jaren een ontmoetingsplaats. Het sociale karakter, dat nu nog duidelijker naar voren komt omdat het volledig autovrij is, dateert uit de 17e eeuw. Vandaag de dag heeft het deze geest behouden en is het een van de beste wijken om de cultuur van Sevilla te leren kennen door middel van tapas en typische gerechten.

Hoe kun je je verplaatsen in Sevilla: is een vervoerspas nodig?

Metro van Sevilla| ©Patrick1977Bln
Metro van Sevilla| ©Patrick1977Bln

Zoals je je misschien al hebt gerealiseerd, zijn er talloze dingen te zien en te doen in een stad als Sevilla en het is heel belangrijk om je reis tot op de millimeter nauwkeurig te organiseren en geen tijd te verspillen met rondreizen. Als je op zoek bent geweest naar informatie over de beste manier om je te verplaatsen in Sevilla, dan weet je al dat je veel plekken te voet kunt bereiken.

Je kunt echter altijd de bus gebruiken om naar plaatsen te gaan die verder weg liggen, omdat ze niet in het centrum liggen (zoals Isla de la Cartuja) of omdat ze niet dicht bij je hotel liggen. Hoewel er een metro is, is er maar één lijn, terwijl er vijftig buslijnen zijn, zodat je van de ene kant van de stad naar de andere kunt gaan. Houd er rekening mee dat als je de route volgt die ik heb voorgesteld en je accommodatie centraal gelegen is, je de bus maar af en toe hoeft te nemen, dus je kunt het beste een enkeltje kopen (ongeveer €1,50) als je dat doet.

Als het hotel waar je verblijft aan de rand ligt, moet je misschien vaker het openbaar vervoer nemen en kan het voordeliger zijn om een toeristenkaart voor de bus naar Sevilla te kopen (voor 1 dag is dat €5 en voor 3 dagen ongeveer €10, plus €1,5 borg); het mooie is dat je daarmee onbeperkt kunt reizen. Ik hoop dat je geniet van je reis naar Sevilla en dat mijn tips je helpen om 5 dagen kunst, cultuur en geschiedenis te organiseren.

Boek de toeristenbus van Sevilla