Dingen te doen in Londen in 1 dag

Als je maar één dag hebt om Londen te zien en het is je eerste keer in de stad, dan moet je deze route lezen!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Dingen te doen in Londen in 1 dag

Big Ben, Londen | ©Lucas Davies

De Britse hoofdstad is een enorme stad waar veel te zien is. Maar als je van plan bent Londen in één dag te bezoeken tijdens een stedentrip, dan moet je de belangrijkste bezienswaardigheden verkennen, want het is erg moeilijk om alles te zien, vooral als het je eerste keer is. Vooral als het je eerste keer is.

Om je in staat te stellen om een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen in één dag te zien, heb ik deze korte route samengesteld om je de weg te wijzen. Alle bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar zodat je ze allemaal kunt leren kennen in één lange wandeling. Draag comfortabele schoenen want we gaan beginnen!

Londen in één dag, 's ochtends

Tower Bridge - Londen - Verenigd Koninkrijk|©Jan Voorhaar
Tower Bridge - Londen - Verenigd Koninkrijk|©Jan Voorhaar

We beginnen de dag bij de Tower Bridge, die je kunt bereiken met de metro vanaf station Tower Hill of met de London Sightseeing Bus halte 362 Tower Hill, die allebei heel dicht bij de Tower of London liggen.

Tour Tower Bridge

Tower Bridge is een van de meest prominente en in het oog springende monumenten van Londen. Het is een 19e-eeuwse ophaalbrug gebouwd in een prachtige Victoriaanse stijl en een must-see foto in je fotoalbum.

Boek je ticket voor de Tower Bridge om te leren hoe het is gebouwd en hoe het hefsysteem werkte.

Aan deze kant van de rivier raad ik je aan om, voordat je verder gaat met je rondleiding door het centrum van Londen, even te pauzeren en je batterijen op te laden. In het bericht Waar kun je eten in de buurt van de Tower of London vind je verschillende suggesties en restaurants om naartoe te gaan.

Leer meer over de geschiedenis van de Tower of London

De volgende stop op de route: de Tower of London. Het zal je verbazen om een plek te zien die zo goed bewaard is gebleven, een heel oud fort dat al bijna een millennium overeind staat en dat in de loop der tijd vele belangrijke hoofdstukken uit de geschiedenis van Engeland heeft meegemaakt. De Tower of London is omgeven door een aureool van mysterie en angst vanwege verschillende sinistere gebeurtenissen die binnen de muren hebben plaatsgevonden.

Misschien is het daarom wel een van de populairste toeristische attracties van de stad, hoewel er ook andere redenen zijn om het monument te verkennen, zoals de collectie kroonjuwelen, de tentoonstelling Line of Kings en het middeleeuwse paleis, om er maar een paar te noemen. Vanwege het grote aantal bezoekers raad ik je aan om je ticket voor de Tower of London van tevoren te reserveren.

In het bericht Wat te zien in de Tower of London lees je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Boek tickets voor de Tower of London

St Paul's Kathedraal binnengaan

St Paul's Kathedraal| ©Olga Lioncat
St Paul's Kathedraal| ©Olga Lioncat

Vervolg deze eendaagse rondleiding door Londen met een bezoek aan St Paul's Cathedral, een van de grootste kathedralen ter wereld en de op een na grootste na de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Wist je dat er altijd al religieuze gebouwen hebben gestaan op de plek van St Paul's Cathedral? Er zijn aanwijzingen dat hier een dolmen en een Griekse tempel werden gebouwd en in de 6e eeuw na Christus stond er al een kerk op deze plek.

Vóór de huidige St. Paul's Cathedral stond er een andere van hout die tijdens de grote brand van Londen in 1666 door brand werd verwoest. Een paar jaar later kreeg de architect Christopher Wren de opdracht om de kathedraal te herbouwen en het werk werd voltooid in 1710. Gelukkig gebeurde er niets meer mee en overleefde het de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

De decoratie is een wonder, vooral de prachtige plafonds versierd met fresco's.

Boek tickets voor St. Paul's Cathedral

Maak een ritje in de London Eye

Steek de Westminster Bridge over om naar de overkant van de rivier te gaan naar de London Eye, het spectaculaire reuzenrad aan de oever van de Theems dat de skyline van de stad veranderde tot de komst van de torenhoge wolkenkrabber The Shard.

Vanaf deze kant van de rivier heb je een compleet nieuw en prachtig uitzicht op het Palace of Westminster, de Big Ben en de Theems zelf, maar de echte traktatie is een ritje in de London Eye voor een uitzicht in vogelvlucht over het prachtige stadslandschap. Je hebt verschillende ticketopties om in te stappen:

Dit is een van de must-do ervaringen tijdens je verblijf in de Britse hoofdstad. Bekijk de openingstijden en prijzen van de London Eye kaartjes om je bezoek te plannen en als je wat vrije tijd hebt, trotseer dan je hoogtevrees om naar de top te klimmen.

Boek je ticket voor de London Eye

Londen in een dag, in de middag

Paleis van Westminster|©Jhonnilo Soares Cunha
Paleis van Westminster|©Jhonnilo Soares Cunha

Na een lunchpauze is het begin van de middag een goed moment om een begeleide wandeling door Londen te maken door de wijk Westminster en Buckingham Palace. Het is een geweldige manier om van een gids alle geheimen van het centrum van Londen te leren kennen, evenals merkwaardige anekdotes die je reis een meerwaarde zullen geven.

Laat je verblinden door de Big Ben en het Paleis van Westminster

De volgende halte op deze eendaagse rondleiding door Londen is de Big Ben en het Palace of Westminster. Dit prachtige Victoriaanse gotische gebouw, ook bekend als de Houses of Parliament, is altijd een symbool van politieke macht geweest toen het nog een koninklijke residentie was en nu huisvest het de twee kamers die samen het Britse parlement vormen.

De kamers van het Palace of Westminster zijn ingericht in een prachtige klassieke Engelse stijl. Ik raad aan om een rondleiding te nemen om te genieten van de prachtige architectuur van het gebouw en een wandeling te maken over het terrein om foto's te nemen. Er zijn enkele gebieden die open zijn voor het publiek, zoals de prachtige tuinen, waar je de Houses of Parliament van dichtbij kunt bekijken. Vergeet niet een foto te maken met de Big Ben op de achtergrond, de legendarische klok van het Palace of Westminster die op zichzelf al een icoon van de stad is.

Hier zijn enkele suggesties voor een bezoek aan beide plaatsen en hun omgeving:

Boek een rondleiding door Westminster Abbey

Bewonder Westminster Abbey

Nadat je de Big Ben en het Palace of Westminster hebt bezocht, loop je verder en kom je aan bij Westminster Abbey, de oudste christelijke kerk van Engeland en een van de belangrijkste monumenten. Zozeer zelfs dat het wordt beschouwd als een levend stuk geschiedenis van het land. Daarom mag je deze kerk niet missen tijdens je eendaagse rondreis door Londen.

Van buiten is het prachtig, maar je zult het meest van dit gotische juweel genieten als je een rondleiding binnen Westminster Abbey neemt, want het herbergt een heleboel prachtige artistieke werken en verbazingwekkende plekken zoals het Royal Pantheon, de Poets' Corner of de Chapter House, naast vele andere. Wist je dat het de kerk is waar koninklijke kroningen worden gehouden?

Als je nieuwsgierig bent geworden, raad ik je aan het bericht Wat te zien in Westminster Abbey te lezen, waarin je alles ontdekt wat dit nationale heiligdom te bieden heeft.

Boek een rondleiding door Westminster Abbey

Buckingham Palace mag je niet missen

Exterieur van Buckingham Palace| ©Craige McGonigle
Exterieur van Buckingham Palace| ©Craige McGonigle

De volgende stop op deze eendaagse rondleiding door Londen is het beroemde Buckingham Palace, de residentie van de Britse koninklijke familie sinds de tijd van koningin Victoria en momenteel de thuisbasis van koningin Elizabeth II van Engeland. En dit is precies waar zijn charme ligt: het is een van de weinige werkende paleizen ter wereld. Veel bezoekers komen hier om de spectaculaire wisseling van de wacht in Londen te zien.

Als je een beetje tijd hebt en je bezoek valt samen met de dag waarop dit evenement gepland staat (kijk op hun Twitterprofiel wanneer het plaatsvindt), dan raad ik je aan om te blijven, want het is een heel merkwaardig spektakel om te zien en je kunt veel souvenirfoto's maken.

Om te genieten van de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace, raad ik je aan om in het gebied van het Victoria Monument te gaan staan, in het midden van de rotunda voor de paleispoort, want vanaf daar heb je het beste uitzicht. En als je de residentie van de koningin van binnen wilt zien, kun je een rondleiding door Westminster boeken met kaartjes voor Buckingham Palace. Lees meer over de wisseling van de wacht en Buckingham Palace.

Boek een rondleiding door Westminster met kaartjes voor Buckingham Palace

Wandel naar James Park

Je kunt van de poorten van Buckingham Palace naar St. James's Park lopen, het oudste van de koninklijke parken van de stad. In de 16e eeuw kocht koning Hendrik VIII het land om er zijn privé jachtgebied van te maken, maar pas in de 17e eeuw werd het park aangelegd zoals het nu bekend is.

Hoewel het niet een van de beroemdste parken van de stad is, ligt St. James's Park heel dicht bij Buckingham Palace, dus de planten en bloemen zien er heel verzorgd uit. Het is de perfecte achtergrond voor een mooie fotoshoot op een zonnige ochtend met het paleis op de achtergrond.

Ik raad een bezoek aan het kunstmatige meer omringd door bomen aan. Er is een prachtig uitzicht over het park en een gevoel van rust dat alleen wordt onderbroken door vogelgezang - je zult niet het gevoel hebben dat je in het hart van het bruisende Londen bent!

Boek de beste Londense sightseeingbus

Londen overdag en 's nachts

Trafalgar Square bij nacht|©Leena22
Trafalgar Square bij nacht|©Leena22

Na een pauze in St. James's Park en het nemen van enkele foto's van het landschap bij zonsondergang is het een goed moment om deze Londen in een dag tour voort te zetten en het laatste deel te doen.

Wandeling door Trafalgar Square

Als je St. James's Park verlaat, neem je The Mall en kom je op Trafalgar Square, een van de levendigste en beroemdste pleinen van Londen. Dit plein werd in de 19e eeuw aangelegd om de Britse overwinning in de "Slag om Trafalgar" te herdenken en tegenwoordig kun je er verschillende toeristische attracties zien die je zeker op de foto wilt zetten.

Ten eerste is er Nelson's Column, opgericht ter ere van de Engelse admiraal Horatio Nelson die tijdens de slag sneuvelde. Hij wordt omringd door leeuwen gemaakt van gesmolten brons van Franse kanonnen. Aan de andere kant staat de National Gallery, het belangrijkste kunstmuseum van de stad, waarvan ik je aanraad om het van binnen te bezoeken als je tijd hebt. Via de website van Hellotickets zijn er verschillende rondleidingen beschikbaar:

Op Trafalgar Square kun je ook een standbeeld zien van de Amerikaanse president George Washington, geschonken door de Commonwealth of Virginia. Dit monument heeft een merkwaardig feit: het werd geplaatst op grond geïmporteerd uit Amerika omdat Washington had gezworen nooit meer voet op Britse bodem te zetten. Vreemd, nietwaar?

Rondleiding door de National Gallery in Londen

Ga naar Piccadilly Circus

Als je Regent Street neemt, bereik je Piccadilly Circus, de laatste halte van deze eendaagse rondreis door Londen! Dit centrale plein zal een belletje doen rinkelen met zijn grote verlichte reclameborden en de Eros fontein, een van de emblemen van de Britse hoofdstad.

Piccadilly Circus ligt in West End en is altijd druk op elk moment van de dag omdat er veel restaurants, winkels, theaters en bioscopen in de omgeving zijn.

Je zult merken dat het een levendige plek is waar zowel Londenaren als toeristen samenkomen om zich te vermaken. Vooral 's nachts, wanneer de neonlichten van de neonreclames op de gebouwen op het plein gloeien, waardoor het er heel cool futuristisch en magisch uitziet. Het is zelfs een van de stops als je de London Night Sightseeing Bus boekt.

Boek de London Night Bus Tour

Sluit de tour af met de beste musical

Om zo'n fantastische dag als deze tour door de straten van Londen af te sluiten, kun je het beste eindigen bij Piccadilly Circus om te ontspannen en naar een van de West End musicals te kijken.

Hun shows zijn een wonder en doen niet onder voor die van het wereldberoemde Broadway in New York, en de Londense musicals zullen je zeker versteld doen staan! Ik raad je echter aan om je kaartjes voor de Londense musicals van tevoren te kopen.

Koop tickets voor Londense musicals