New York in januari: reisgids, tips en wat u niet mag missen

Begin het jaar in New York met een druk schema met ongelooflijke plannen om van de stad te genieten: gastronomie, shows, monumenten en nog veel meer!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuten lezen

New York in januari: reisgids, tips en wat u niet mag missen

New York in de sneeuw | ©Todd Torabi

Het begin van het jaar is een goed moment om doelen te stellen. Als een blanco schrift hebben we de kans om de pagina's van onze tijd te vullen met wat ons gelukkig maakt. En is er iets dat u gelukkiger maakt dan reizen?

In de maand januari kunt u in New York de kerstdagen afsluiten , het Chinese Nieuwjaar vieren, profiteren van de beste uitverkoop en nog veel meer. Hier is onze lijst met voornemens in de vorm van de beste plannen om optimaal van de stad te genieten.

1. Geniet van de aanbiedingen op Broadway Week shows

Op zoek naar de beste aanbiedingen op Broadway| ©Ludo Raedts
Op zoek naar de beste aanbiedingen op Broadway| ©Ludo Raedts

Hoewel december de duurste maand is om New York te bezoeken, is januari een tijd waarin u beslist meer geld kunt besparen dan in enig ander jaargetijde. Ten eerste omdat het geen hoogseizoen meer is, en ten tweede omdat het een maand vol koopjes is! En een van de belangrijkste zijn Broadway shows dankzij de BroadWay Week.

Gedurende een paar weken kun je promoties vinden die zo lief zijn als 2x1 halve prijs betalen in de meest bekende musicals zoals Wicked, The Lion King, Aladdin en nog veel meer. Waar wacht je nog op? Vergeet niet van tevoren te kijken, want de kans is groot dat de tickets uitverkocht raken.

Boek tickets om een Broadway musical te zien

2. Geniet van een jazzconcert tijdens het Winter Jazzfest

Winter JazzFest voorstelling| ©Steven Pisano
Winter JazzFest voorstelling| ©Steven Pisano

Zoals je ziet kun je in januari genieten van een aantal geweldige aanbiedingen, maar dat is niet het enige waar je van kunt genieten! Winter Jazzfest vindt in deze maand plaats. Als je van jazz houdt, nodigt dit festival je uit om te genieten van tientallen concerten in de Village en andere uithoeken van New York. De ster van het Jazzfest zijn de concertmarathons op vrijdag- en zaterdagavond.

Er zijn jazzconcerten en drie jazzmarathons op verschillende locaties in de stad. Twee daarvan zijn op opeenvolgende dagen en worden gehouden in Manhattan. In Brooklyn wordt een week later ook een marathon gehouden. Er is ook een speciaal kinderconcert overdag.

Als je naar het Winter Jazzfest gaat, wil je waarschijnlijk meer te weten komen over deze muziekstijl; de plek om dat te doen is Harlem en dit zijn de beste plekken om jazz te horen in deze buurt.

Boek een jazztour door Harlem

3. Mis de laatste dagen van de after Holidays Sales niet

Profiteer van de New York City After Holidays Sales| ©Gustavo Fring
Profiteer van de New York City After Holidays Sales| ©Gustavo Fring

New York slaapt nooit en het bewijs daarvan zijn de uitverkopen na de grote feestdag van het jaar, Kerstmis. Als je geen excuus nodig hebt om te gaan windowshoppen in de Big Apple, stel je dan eens voor hoe het is om midden in het uitverkoopseizoen te gaan.

Tot 2 januari kun je in New York profiteren van eindeloze aanbiedingen, en op plaatsen waar ze al regelmatig uitverkoop hebben, zoals Woodbury Common Premium Outlets, waar het hele jaar door kortingen zijn op topmerken, kun je genieten van nog meer kortingen! Musea en toeristische attracties zijn allemaal goed en wel, maar vergis je niet: de outlets zijn een must als je naar New York gaat. Maak ruimte in je koffer, want als je vrienden merken dat je tijdens de uitverkoop in New York bent, zullen ze om meer dan een paar dingen vragen.

Boek een shoppingtour door New York

4. Wandel door het besneeuwde Central Park

Central Park bedekt met sneeuw| ©Mack Male
Central Park bedekt met sneeuw| ©Mack Male

Januari is letterlijk de koudste maand van het jaar in New York. De vriestemperaturen en de gebruikelijke regenachtige dagen zorgen ervoor dat de waterdruppels veranderen in sneeuwvlokken die de stad en daarmee Central Park bedekken.

Het grote park wordt elk seizoen getransformeerd, maar de winter is ongetwijfeld de tijd waarin de make-over het grootst is. De bomen worden wit, de paden vullen zich met sneeuw en het resultaat is een vertederend ansichtkaartplaatje - vergeet niet om voorbereid te komen met waterdichte en warme kleding!

Huur een fiets in Central Park

5. Schaats op de mooiste schaatsbaan van New York

Schaatsen op de New Yorkse Wollman Rink| ©Charley Lhasa
Schaatsen op de New Yorkse Wollman Rink| ©Charley Lhasa

Zoals ik in de vorige activiteit al zei, zijn er nog steeds overal in de stad ijsbanen, en gelukkig zijn ze niet zo druk als op het hoogtepunt van het vakantieseizoen. Tijdens de maand januari zijn er nog veel ijsbanen, zoals die in Central Park, Rockefeller Center, maar ik wil u een heel bijzondere aanbevelen: de ijsbaan in het William Vale Rink Hotel. Deze ijsbaan bevindt zich op de 23e verdieping van een wolkenkrabber en biedt een spectaculair uitzicht op de skyline van de stad.

En over uitzichten gesproken... als je het geluk hebt dat er in januari sneeuw ligt in New York (wat heel waarschijnlijk is) mag je het uitzicht vanaf uitzichtpunten als Top of the Rock in Rockefeller Center niet missen.

Koop kaartjes voor de Top of the Rock

6. Proef de beste menu's in New York voor een zacht prijsje tijdens de Restaurant Week

Een hotdog proeven| ©Caroline Attwood
Een hotdog proeven| ©Caroline Attwood

Nadat je het beste aanbod van Broadway-musicals hebt verslonden, is het tijd om de heerlijke menu's van New York tegen bodemprijzen te verorberen dankzij de Restaurant Week. Gedurende een week (die in werkelijkheid altijd iets langer duurt) heb je toegang tot de beste restaurants van New York tegen een gereduceerde prijs.

Het klopt dat New York een dure stad is, maar in deze tijd van het jaar kun je heel goedkoop eten, zelfs in restaurants met een Michelin-ster. Sommige restaurants hebben vaste prijzen voor lunch en diner, dus is dit niet een geweldige tijd om een hapje uit de Big Apple te nemen? Vergeet natuurlijk niet tereserveren, de tafels vliegen om!

7. Haal het meeste uit de laatste dagen van Kerstmis in New York!

Chinees Nieuwjaar vieren in New York City| ©Kyle T.
Chinees Nieuwjaar vieren in New York City| ©Kyle T.

Hoewel december de maand bij uitstek is om kerst te vieren, is januari geen onderdeurtje als het gaat om kerstactiviteiten. Koud weer in overvloed in de stad en er zijn nog enkele van de kerstbomen en meer activiteiten zoals schaatsbanen en modeltreinen, samen met de meest emblematische bomen en kerstmarkten waar u geweldige prijzen kunt vinden vanwege het einde van het kerstseizoen. Profiteer ervan!

Chinees Nieuwjaar, een Kerstmis met een verschil

En u weet misschien al dat, terwijl in het Westen het einde van het jaar bij Kerstmis hoort, ze in China een iets andere kalender hebben. Zij vieren het Chinese Nieuwjaar en kun je het raden? Ja, je hebt geluk, want het is meestal in januari of februari. Controleer de exacte datum voor je reis en aarzel niet om een bezoek te brengen aan Chinatown voor deze unieke ervaring.

8. Neem de metro tijdens de "No Pants Subway Ride" dag

Wachten op de metro tijdens de No Pants Subway Ride| ©Jessica Fejos
Wachten op de metro tijdens de No Pants Subway Ride| ©Jessica Fejos

De No Pants Subway Ride laat je sprakeloos achter... en broekloos! Eén dag per maand in januari vindt dit merkwaardige evenement plaats waarbij de metro gevuld is met mensen zonder broek. De oorsprong van dit verhaal gaat terug tot 2022 toen zeven mensen op verschillende stations opstapten en zeven haltes zonder broek reden. Elk jaar is dat aantal uitgegroeid tot een fenomeen.

Om te weten te komen wanneer het gevierd wordt en voor meer informatie over deze merkwaardige dag kun je terecht op de officiële website en als je niet wilt verdwalen in de ondergrondse, bekijk dan onze Gids voor de New Yorkse Subway. Ik ben echter niet verantwoordelijk voor een eventuele verkoudheid die u oploopt als u meedoet aan dit initiatief, dat naar mijn mening beter past in een koelere maand.

9. Bezoek de topattracties van New York voor de beste prijs tijdens de Must See Week

Aan de poorten van de MET| ©Hellotickets
Aan de poorten van de MET| ©Hellotickets

In elke vakantiebestemming is er een "Must See" lijst, een lijst met plaatsen die je niet mag missen als je die plaats gaat bezoeken. Nou, New York is geen uitzondering en als je de Big Apple in januari bezoekt heb je geluk, want deze maand kun je genieten van de Must See Week, een week waarin veel van de attracties en veel van de beste musea in New York City indrukwekkende kortingen bieden.

In totaal heb je meer dan 70 unieke ervaringen tegen spotprijzen. Een voorbeeld is dat je kaartjes kunt krijgen voor het Empire State Building, One World Observatory, het Whtney Museum en nog veel meer met 2-voor-1 ticketaanbiedingen. Deze dagen zult u zich onder de plaatselijke bevolking begeven, want zij zijn de eersten die van deze kortingen profiteren, dus koop uw kaartjes van tevoren, want deze deals zijn snel uitverkocht!

10. Ervaar een stad zonder de drukte op Martin Luther King's Day.

Lege straten van New York op Martin Luther King's Day| ©Jazz Guy
Lege straten van New York op Martin Luther King's Day| ©Jazz Guy

Martin Luther King is een van Amerika's meest iconische figuren. Hij leidde een rassenrevolutie die de verandering in gang zette die vandaag de dag nog steeds voortduurt op het gebied van rassendiscriminatie. De derde maandag in januari is een nationale feestdag in New York waarop bedrijven en scholen sluiten, hoewel de belangrijkste toeristische attracties nog steeds open zijn.

Het is een geweldige dag om de stad in een rustig tempo te bekijken, zonder de drukte van mensen die naar hun werk gaan en de stress van de rest van het jaar die zich in de Big Apple nestelt. Maar als u de kans krijgt, raad ik u aan op de kalender te kijken om deel te nemen aan enkele van de evenementen die worden georganiseerd rond de figuur van deze Amerikaanse held; het kan een zeer authentieke ervaring zijn.

Het weer in NYC in januari

De winter in New York| ©Stuardo Herrera
De winter in New York| ©Stuardo Herrera

Zoals gezegd is januari de koudste wintermaand in New York. De temperaturen variëren van ongeveer -5ºC tot ongeveer 4ºC, maar daarnaast is de voor New York kenmerkende kou erg vochtig en is de gevoelstemperatuur nog lager. Koop niet alleen warme kleren, maar ook warme sokken en T-shirts, want u zult het koud krijgen.

Daarom moet u elk uur zon optimaal benutten. Deze tijd van het jaar komt de zon op rond 7 uur 's ochtends en verdwijnt de zon rond 17 uur 's middags over de horizon, waardoor we een dag van ongeveer 10 uur overhouden om optimaal van de Big Apple te genieten. Want hoewel de stad nooit slaapt... de zon wel!

Prijzen in NYC in januari

Betalen voor winkelen| ©Jack Sparrow
Betalen voor winkelen| ©Jack Sparrow

Het feit dat het in deze tijd van het jaar koud is, is een kans om ook voor de koukleumen naar New York te reizen, want vluchten en hotels hebben meestal betaalbaardere prijzen om toeristen naar de stad te houden. En als je daar alle activiteiten bij optelt die ik hierboven heb uitgelegd... heb je geen excuus meer!

Hoewel een reis naar New York nooit goedkoop zal zijn, als je het van tevoren plant en alle "speciale weken" die in deze maand plaatsvinden laat samenvallen, krijg je zeker een veel voordeliger bezoek.