Beste fietstochten in Krakau

Op de fiets door Krakau kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad vanuit een ander perspectief bekijken. Hier zijn enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad!

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste fietstochten in Krakau

Cracocië per fiets | © La Chica de Ayer

Elke Europese stad heeft zijn eigen unieke charme en Krakau is daarop geen uitzondering. Het beste is dat het een bestemming is die je gemakkelijk per fiets kunt verkennen. Dit type ervaring is een must tijdens je vakantie, omdat het spanning toevoegt en je je tijd optimaal kunt benutten en vermoeiende wandelingen kunt besparen.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten tochten, waarvan sommige je meenemen naar de centrale perimeter, waar de Joodse wijk en de oude stad verborgen liggen. Je kunt ook het Poolse platteland verkennen, waar meren, ruïnes en bossen je in een betoverende sfeer brengen. Je kunt deelnemen aan een aantal van de leukste dingen om te doen in Krakau, zoals voedselproeverijen, de communistische wijk bezoeken en naar het Tantragebergte gaan.

1. Fiets langs de hoogtepunten van de stad

Kasteel Krakau| ©Sergei Gussev
Kasteel Krakau| ©Sergei Gussev

Krakau heeft veel bezienswaardigheden om van te genieten, dus het is de moeite waard om een fietstocht te overwegen. Op deze manier kun je tientallen bezienswaardigheden bereiken die te voet vermoeiend zijn. Tijdens het fietsen kun je je onbeperkt bewegen in de groene long van de stad, bekend als het Planty Park, waar dit soort ervaringen een must zijn.

Bereid je voor op alles wat er te zien en te doen is rond Krakau op de fiets, zoals genieten van een stop bij het indrukwekkende Wawel Koninklijk Kasteel. Hier is het mogelijk om het Kasteel van Krakau te bezoeken, dat de eerste residentie van de Poolse koninklijke familie was en dus koninklijke appartementen, staatsievertrekken, tentoonstellingen met kostbare juwelen en kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen huisvest. Het is ook de thuisbasis van de Wawel kathedraal, een van de belangrijkste lokale kerken; het John Paul II kathedraal museum en de Drakengrot, een grot vol mysteries en legendes.

Natuurlijk is de beste tijd om naar de stad te reizen en te profiteren van deze ervaring de zomer. Als je de gebruikelijke route van dit soort tochten volgt, kom je bij de terrassen, burgerhuizen en paleizen die het grootste middeleeuwse marktplein van Europa omringen. Andere bezienswaardigheden zijn de Sint-Mariabasiliek en de wijk Kazimierz. Houd er rekening mee dat dit meestal een gedeelde ervaring is met een tourgroep van ten minste 25 personen, ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €26 per persoon.
 • Duur: ongeveer vier uur.
 • Voordelen: meestal inclusief professionele begeleiding en fietsverhuur, dus je hoeft alleen maar te genieten.
 • Nadelen: Als je van plan bent om dingen te doen in Krakau met kinderen, moet je weten dat de fietsen alleen geschikt zijn voor kinderen langer dan 128 cm.

Boek een fietstocht

2. Bepaal je eigen avontuur op wielen in de Gouden Stad

Krakau leren kennen| ©Enrica
Krakau leren kennen| ©Enrica

De stad leren kennen met andere mensen is altijd een verrijkende ervaring, maar je bent afhankelijk van een groep en de route ligt meestal van tevoren vast. Als je de meest authentieke kant van de stad wilt leren kennen en optimaal wilt profiteren van de beste activiteiten van Krakau, raad ik je aan een privéfietstour te evalueren.

Reis terug in de tijd en geniet van de belangrijkste bezienswaardigheden, terwijl je de geschiedenis en cultuur opsnuift met een lokale expert. Je kunt het beste van je tijd maken en de Joodse wijk van Kazimierz verkennen, of de oude stad verkennen om je te vergapen aan de geplaveide straatjes en oude gebouwen. Tijdens de tour ontdek je lokale verhalen en legendes, en in sommige gevallen kun je een bezoek aanvragen aan bezienswaardigheden waar je naar uitkijkt.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €80 per persoon.
 • Duur: ongeveer drie uur.
 • Voordelen: Over het algemeen geniet je van de persoonlijke aandacht van een deskundige gids, omdat alleen jouw groep deelneemt.
 • Nadelen: je moet van tevoren boeken, want dit soort ervaringen raakt snel uitverkocht. Bovendien zijn ze duurder vanwege de persoonlijke service.

Boek een privé fietstour

3. Verken de charmante straatjes met je familie of vrienden

Straten van Krakau| ©Francisco Anzola
Straten van Krakau| ©Francisco Anzola

Als je met je familie of vrienden reist, is een fietstour voor kleine groepen de beste optie om Krakau per fiets te verkennen. Het is een persoonlijke ervaring, maar voordeliger dan privétours. Over het algemeen heb je drie uur de tijd om te genieten van de architectonische schoonheid van deze stad, waarvan de Oost-Europese mix op elke hoek is getatoeëerd.

Meestal is er een lokale gids bij, die je op de bezienswaardigheden wijst. Houd je ogen open voor details in de Oude Stad, waar je door de Lonja de Paños kunt fietsen, een kleine straat vol souvenirwinkels.

Je zult ook getuige zijn van de schoonheid van de Oude Stadhuistoren, de weelde van het Marktplein omringd door kleurrijke gebouwen en de plechtigheid van de Sint-Mariabasiliek. Je komt waarschijnlijk bij de oudste synagoge van Polen en maakt een stop in de Joodse wijk van Krakau.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €31 per persoon.
 • Duur: ongeveer drie uur.
 • Voordelen: Een geweldige manier om wat lichaamsbeweging te krijgen tijdens je vakantie.
 • Nadelen: je raakt snel uitgeput en het is niet aan te raden op regenachtige dagen.

Doe mee aan een fietstocht voor kleine groepen

4. Bezoek de wijk Kazimierz met een segway

Segway in Krakau| ©Madrid Segway
Segway in Krakau| ©Madrid Segway

Om jezelf de moeite van het lopen of trappen te besparen, raad ik je aan een Segway tour te overwegen. Het lijkt erg op een fiets, maar het is een elektrisch voertuig dat wordt bestuurd door het evenwicht van de bestuurder. Sommige van de beste rondleidingen door de Joodse wijk van Krakau worden gegeven aan boord van dit ingenieuze zelfbalancerende apparaat.

Je kunt je richten op het ontdekken van de geheimen en beste activiteiten van de Joodse wijk, waar je interessante punten vindt zoals de Remuh Joodse begraafplaats, de Tempel Synagoge of het Wolnica Plein. Het beste is dat je geen ervaring nodig hebt, je krijgt meestal een korte introductie over het gebruik van de Segway en te allen tijde word je waarschijnlijk begeleid door een lokale gids.

Dit soort ervaring maakt het verschil, omdat ze meestal een proeverij van typisch Poolse zoetigheden aanbieden, als je dat selecteert bij je boeking.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 46 € per persoon.
 • Duur: ongeveer twee uur.
 • Voordelen: meestal inclusief training in het gebruik van de Segway.
 • Nadelen: Niet geschikt voor zwangere vrouwen, reizigers met hartaandoeningen of andere ernstige medische problemen.

Boek een Segway tour

5. Dompel jezelf onder in het communistische verleden van Nowa Huta, een van de belangrijkste voorsteden van Krakau

Nowa Huta| ©photobeppus
Nowa Huta| ©photobeppus

Het communistische verleden van Krakau is bewaard gebleven in Nowa Huta, een buitenwijk die herinnert aan de plaatselijke Sovjetgeschiedenis. De fietstochten bieden een multisensoriële ervaring die je meeneemt op een tocht langs tradities, gastronomie, tentoonstellingen en bewaard gebleven bezienswaardigheden. Over het algemeen begint de route in het centrum en als je deze wijk nadert, krijg je een glimp te zien van een voormalige luchtmachtbasis, waar je nu het Luchtvaartmuseum kunt bezoeken.

Je krijgt de gelegenheid om de Onze-Lieve-Vrouwekerk te bezoeken, die de vorm heeft van een schip en een van de belangrijkste plaatselijke kerken is. Een andere regelmatige stop is het hart van dit gebied dat bekend staat om zijn historische woonwijken, omringd door bioscopen en oude theaters. Hoogtepunten zijn de melkbar en de voormalige Vladimir Lenin staalfabriek. Deze ervaring kan worden gecombineerd met een privétour door de wijk Nowa Huta aan boord van een klassieke communistische auto.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €40 per persoon.
 • Reistijd: ongeveer vier uur.
 • Voordelen: meestal inclusief gids.
 • Nadelen: maaltijden zijn meestal niet inbegrepen. Als je nieuwe energie nodig hebt, stel ik voor dat je een kijkje neemt bij de beste restaurants om te eten in Krakau die in de buurt liggen.

Boek een privétour door het communisme

6. Geniet van de Poolse culinaire cultuur tijdens een fietstocht

Obwarzanek proeven| ©young shanahan
Obwarzanek proeven| ©young shanahan

Fietsen kost energie, dus er gaat niets boven het combineren van een fietstocht door Krakau met een voorproefje van de Poolse keuken. Stop bij de beste restaurants van Krakau en bezoek de belangrijkste markten om je onder te dompelen in de culinaire cultuur. Het begint meestal in het centrum door geplaveide straten die een rijk historisch en cultureel erfgoed verbergen.

Dit kan een eye-opener zijn die je zal aanmoedigen om je te verdiepen in de beste food tours in Krakau. Je zult waarschijnlijk obwarzanek proberen, bekend als een soort brooddonut die een lokale klassieker is, en je zult ook een explosie van smaken ervaren met oscypek, een traditionele gerookte kaas. Er gaat natuurlijk niets boven het proeven van Poolse worst in het midden van Polen. Soms is er zelfs een wodkaproeverij, meestal gemaakt in de stad.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €28 per persoon.
 • Reistijd: ongeveer tweeënhalf uur.
 • Voordelen: Je kunt traditionele gerechten proeven en authentieke restaurants bezoeken.
 • Nadelen: Dit type tour is snel uitverkocht.

Ga mee met een gastronomische tour

7. Fiets langs de weg naar het Poolse platteland en de benedictijnenabdij in Tyniec

Benedictijner abdij van Tyniec| ©Sandra Király
Benedictijner abdij van Tyniec| ©Sandra Király

De schoonheid van deze Poolse stad beperkt zich niet tot het achterland - de activiteiten rondom Krakau verdienen ook een plaats op je reisroute. Met je helm en een fiets kun je een tocht maken die begint langs de rivier de Vistula, die zich een weg baant door het platteland. Op slechts veertig minuten fietsen kom je het magische stadje Tyniec tegen.

De rit lijkt misschien wat lang, maar je zult de tijd nauwelijks merken omdat je torenhoge bossen, vervallen forten en glinsterende meren ziet, waardoor het landschap onovertroffen is. Er is meestal een stop voor Poolse snacks en om nieuwe energie op te doen. Het hoogtepunt van deze hoek is de abdij van Tyniec, een klooster waar elke dag rituelen worden uitgevoerd. Houd er rekening mee dat je je schouders moet bedekken om binnen te komen.

In de omgeving vind je tal van entertainmentmogelijkheden, zoals leren over het leven in de 11e eeuw, thee of Poolse wijn proeven en binnenwippen in winkels met door monniken gemaakte lekkernijen. Bewonder op de terugweg het uitzicht op het Poolse platteland, bezoek het voormalige gebied waar Johannes Paulus II werkte en bekijk de kliffen vanaf de heuvel.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €40 per persoon.
 • Duur: ongeveer vier uur. De fietstocht van Kraków naar Tyniec duurt minstens 40 minuten, maar je kunt de tijd verkorten met de auto, taxi of openbaar vervoer als je gezondheidsproblemen hebt.
 • Voordelen: laat de toeristische drukte achter je en geniet van de beste geheime plekjes van Krakau. Meestal zit er ook een speciale trekkingfiets bij, die het trappen gemakkelijker maakt.
 • Nadelen: Niet geschikt voor reizigers met hartaandoeningen of andere ernstige medische problemen. Deelnemers moeten een gemiddelde fysieke conditie hebben.

8. Ontdek de verborgen en minder bezochte plekjes van Krakau op de fiets

Skalka Basiliek| ©magro_kr
Skalka Basiliek| ©magro_kr

Bij aankomst in Krakau haasten de meeste toeristen zich naar de meest symbolische bezienswaardigheden, maar missen de echte charme van de stad. Dit type ervaring neemt je mee naar de minder toeristische gebieden in de stad, in een rustig tempo. Fiets langs de rivier de Vistula, maak ansichtkaartfoto's en leer over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Je hebt ook toegang tot een van de must-see kerken van Krakau, de Skalka Basiliek. Het Joodse leven heeft een grote geschiedenis in deze stad, dus je komt waarschijnlijk door het oude Joodse getto Podgorze. Klim tegen zonsondergang naar de observatiedekken van de stad en geniet van het panoramische uitzicht.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €30 per persoon.
 • Duur: ongeveer drie uur.
 • Voordelen: het is een rustige wandeling, dus de meeste mensen kunnen aan deze ervaring deelnemen.
 • Nadelen: Over het algemeen alleen beschikbaar in het Engels, Pools en Nederlands.

9. Fiets het Tatragebergte op

Tatragebergte| ©Natalia
Tatragebergte| ©Natalia

De meest avontuurlijke route is ongetwijfeld die naar het Tatragebergte. Deze route is ideaal voor avonturiers en is een onvergetelijke fietservaring. De hele afstand fietsen is natuurlijk te gek en alleen aan te raden voor professionals. Er zijn meestal tochten naar het Tatragebergte en de warmwaterbronnen vanuit Krakau met een getrainde chauffeur die je er op tijd naartoe brengt, in minder dan drie uur of zo.

Als je de stad verlaat, ontsnap je aan de drukte en krijg je wat frisse lucht. Bij aankomst kun je de skihoofdstad van Polen, Zakopane, verkennen, waar het ideaal is om op een traditionele of elektrische fiets te stappen. Onderweg zie je traditionele houten huizen, ontmoet je de lokale bevolking en heb je de kans om lokale lekkernijen te proeven. Als je de fundamenten van de berg bereikt, kun je ervoor kiezen om verder te fietsen of met de kabelbaan te gaan, afhankelijk van je fysieke mogelijkheden. Natuurlijk is het uitzicht op de top adembenemend.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 220 € per persoon.
 • Duur: ongeveer tien uur, de reis duurt ongeveer twee uur en veertig minuten.
 • Voordelen: Meestal inclusief ophalen en wegbrengen bij je accommodatie en een kaartje voor de kabelbaan naar de berg.
 • Nadelen: Een van de duurdere opties.

Boek een Zakopane en Tatra tour

Tips voor fietstochten in Krakau

Fietsen in Krakau| ©Marco
Fietsen in Krakau| ©Marco
 • Kies een betrouwbaar bedrijf en controleer wat is inbegrepen. Ik adviseer om de voorkeur te geven aan complete routes die je de beste dingen laten zien die je in Krakau kunt doen.
 • Als je zelf huurt, zorg er dan voor dat je de juiste fiets kiest. Voor bergachtige gebieden kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor trekkingfietsen.
 • Neem een waterdichte jas of kleding mee die geschikt is voor het weer, evenals comfortabele sportschoenen.
 • Doe dit soort activiteiten niet als je gezondheidsproblemen hebt.
 • Draag de helm die je krijgt, deze kan je behoeden voor ongelukken en boetes.
 • Volg de verkeersregels en gebruik de fietspaden.
 • Blijf gehydrateerd langs de route, maak stops om te eten en te rusten.