One World Observatory uitzicht

Slechts 47 seconden met de lift scheiden je van de hoogste top in New York: het One World Observatory! Ontdek alles wat je vanaf daar kunt zien.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

One World Observatory uitzicht

Uitzicht vanaf One World Observatory | ©Udayaditya B.

Het One World Observatory, gelegen op de top van de wolkenkrabber One World Trade Center, is met 386 meter het hoogste observatiedek in New York en is zonder twijfel een van de must-see attracties in New York.

Dankzij het ontwerp kun je genieten van een adembenemend 360º panoramisch uitzicht en zie je tot 80 kilometer van de stad in alle richtingen: Manhattan, Brooklyn, DUMBO, New Jersey... maar welke toeristische attracties zie je vanaf het One World Observatory?

Boek je tickets voor het One World Observatory zonder in de rij te staan!

1. Het Empire State Building

Uitzicht vanaf het One World Trade Center op het Empire State Building| ©Nathania Johnson
Uitzicht vanaf het One World Trade Center op het Empire State Building| ©Nathania Johnson

Vanaf de top van het One World Trade Center zie je in de verte het silhouet van het Empire State Building, een van de meest iconische wolkenkrabbers van New York in Midtown Manhattan, in het hart van de stad.

Kijk uit de ramen van One World Observatory om een glimp op te vangen van de Empire State torenspits in het noorden, een juweel van de Art Deco beweging die een grote invloed had op de architectuur van New York in het begin van de 20e eeuw.

Als je de kans krijgt, ga dan naar One World Observatory bij zonsondergang om te genieten van de verschillende kleuren van de hemel als deze vervaagt en om de lichten van de stad te zien aangaan, waaronder het Empire State Building 's nachts.

2. Chrysler-gebouw

Uitzicht op het Chrysler Building| ©Susan Jane Golding
Uitzicht op het Chrysler Building| ©Susan Jane Golding

Een van de meest iconische wolkenkrabbers die je kunt zien vanaf One World Observatory is het Chrysler Building, een van de mooiste en majestueuze gebouwen van New York, ook gelegen in Midtown Manhattan, vlakbij Grand Central Terminal en Bryant Park.

Als je naar het noorden van de stad kijkt, kun je vanaf One World Observatory ook de torenspits van het Chrysler Building zien, een ander gebouw uit de Art Deco beweging die zo succesvol was in de Big Apple in de jaren 1930.

Bovenop het One World Trade Center kun je het Chrysler Building van bovenaf zien, maar ik raad je aan om naar dit gebouw te gaan om de lobby binnen te gaan, het enige deel dat open is voor het publiek omdat de rest in beslag wordt genomen door kantoren.

Het is prachtig! Binnen volgt het de Art Deco esthetiek van de buitenkant en zit het vol details zoals het roodachtige marmer langs de muren, de muurschildering die het plafond siert door Edward Trumbull of de decoratie van de liften.

3. Het Vrijheidsbeeld

Vrijheidsbeeld| ©Hellotickets
Vrijheidsbeeld| ©Hellotickets

Vanuit de ramen van het One World Observatory heb je een prachtig uitzicht op Lady Liberty die boven de Hudson rivier uittorent om haar fakkel op de wereld te laten schijnen.

Er zijn veel plaatsen in New York waar je het Vrijheidsbeeld kunt zien, maar dit observatorium is speciaal. Het bevindt zich in Lower Manhattan, is het dichtst bij het iconische monument en biedt daarom een van de meest intieme en mooiste uitzichten in de Big Apple.

Als je er altijd al van hebt gedroomd om haar van dichtbij te zien, is een uitstapje naar het Vrijheidsbeeld een must. Stap in Battery Park aan boord van de veerboot naar Liberty Island en je krijgt het zelfs van binnen te zien! Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

4. Gouverneurseiland

Luchtfoto van Governor's Island| ©Lonely Planet
Luchtfoto van Governor's Island| ©Lonely Planet

Een van de coolste plekken in de stad die je kunt zien vanaf de top van het One World Trade Center is Governor's Island, een van de eilanden vlakbij het Vrijheidsbeeld waarmee het ruimte deelt in de baai van New York.

Governor's Island ligt vol met tuinen en weiden, waar New Yorkers vaak naartoe gaan om zich los te koppelen van de routine en een aangename tijd in de buitenlucht door te brengen met verschillende activiteiten zoals fietsen, wandelen, kajakken, foto's maken van "Lady Liberty" vanaf The Hills of gewoon picknicken op het gazon of in een van de hangmatten in Hammocks Grove.

Om het eiland te verkennen kun je aan boord gaan van een van de veerboten die elke dag vanuit Manhattan varen (hier vind je een handige gids voor veerboten in New York) vanaf het Battery Maritime Building op 10 South Street.

5. Ellis Eiland

Uitzicht vanaf het One World Observatory op Liberty Island en Ellis Island.| ©schizoforml
Uitzicht vanaf het One World Observatory op Liberty Island en Ellis Island.| ©schizoforml

Vanaf het One World Observatory heb je een fantastisch uitzicht over de baai van New York. Niet alleen het eerder genoemde Governor's Island en het Vrijheidsbeeld, maar ook een ander klein eiland genaamd Ellis Island, beroemd als toegangspoort tot de Verenigde Staten tijdens de immigratiegolven aan het einde van de 19e eeuw.

Ellis Island en het bijbehorende Immigratiemuseum is een zeer interessante plek die ik je aanraad te bezoeken om iets meer te weten te komen over de multiculturele wortels van het land.

Daarnaast is er op dit eiland ook een verlaten ziekenhuis waar zieke immigranten werden opgenomen, dat kan worden bezocht met een gids tijdens een speciale helmtour die kan worden geboekt bij Statue Cruises. Het is een andere en originele tour om de andere kant van het migratiefenomeen te begrijpen met een spookachtige en sombere sfeer die je aandacht zal trekken. Ben je er klaar voor?

6. Het financiële district

Torens van het financiële district van New York| ©JJBers
Torens van het financiële district van New York| ©JJBers

Vanaf de top van de wolkenkrabber One World Trade Center kun je ook het financiële district van New York zien, waar de machtige effectenbeurs van de stad is gevestigd.

Bij het One World Observatory heb je de kans om het in het klein te zien, maar als je het observatorium verlaat raad ik je aan om een korte wandeltocht door de wijk te maken om populaire bezienswaardigheden als Wall Street, Federal Hall, het standbeeld van George Washington, City Hall, de Federal Reserve en de Charging Bull te bekijken.

7. Ground Zero

Wandelen rond Ground Zero| ©Hellotickets
Wandelen rond Ground Zero| ©Hellotickets

Als je uit de ramen van het One World Observatory kijkt en loodrecht naar beneden kijkt, kun je Ground Zero zien, de plaats van de aanslagen van 9/11, die is omgebouwd tot een gedenkteken voor de slachtoffers.

Dit is een andere plek die ik je aanraad te bezoeken nadat je naar het One World Trade Center observatorium bent gegaan. In de holte waar ooit de Twin Towers stonden, vind je het 9/11 Memorial en Museum, de Survivor Tree, het Glade Memorial, de Saint Paul's Chapel en het winkelcentrum The Oculus.

8. Batterij Park

Battery Park in New York| © JJBers
Battery Park in New York| © JJBers

Vanaf de top van het One World Trade Center heb je ook de kans om Battery Park te zien, een van de groene longen van New York, dat ten zuiden van Lower Manhattan ligt en grenst aan het Financial District.

Dit park staat bekend om het onbelemmerde uitzicht op het Vrijheidsbeeld. De meeste toeristen komen naar de waterkant van Battery Park om naar de zonsondergang in de haven van New York te kijken of om een veerboot te nemen om het Vrijheidsbeeld te zien, maar er zijn hier ook andere toeristische attracties te ontdekken, zoals een groot aantal monumenten en gedenktekens, hetJewish Heritage Museum of Fort Castle Clinton.

New Yorkers kiezen dit park echter vooral om even los te komen van de hectiek van de stad door te sporten, te picknicken op het gras of met de kinderen naar The Battery Fountain of The SeaGlass Carousel te gaan. Als je wilt weten wat de beste parken in New York zijn, is dit er een van.

9. De bruggen van Brooklyn, Manhattan en Williamsburg

Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge vanaf het observatorium| ©sponki25
Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge vanaf het observatorium| ©sponki25

Nog een reden waarom het de moeite waard is om One World Observatory te beklimmen, is omdat je vanaf hier een bijzonder uitzicht hebt op het stadslandschap dat andere New Yorkse observatoria niet hebben: de Brooklyn, Manhattan en Williamsburg Bridges over de East River met het stadsdeel Brooklyn op de achtergrond.

Een sightseeingtour door de Big Apple zou nooit compleet mogen zijn zonder deze bruggen over te steken. Het uitzicht en de architectuur van deze bouwwerken zijn verbluffend en bieden een uitstekende gelegenheid om nieuwe foto's aan je reisalbum toe te voegen.

  • Brooklyn Bridge: verbindt het Civic Center (Manhattan) met DUMBO en Brooklyn Heights (Brooklyn).
  • Manhattan Bridge: verbindt Chinatown (Manhattan) met DUMBO (Brooklyn).
  • Williamsburg Bridge: verbindt de Lower East Side (Manhattan) met Williamsburg (Brooklyn).

10. De East River en Hudson

Uitzicht op de East River| ©Alexander Lorenz
Uitzicht op de East River| ©Alexander Lorenz

Tot slot heb je vanaf het One World Observatory een prachtig uitzicht op de East River, de Hudson River en de Atlantische Oceaan.

Kijken naar de zonsondergang vanaf dit uitkijkpunt is een heel bijzonder moment omdat het licht weerkaatst op het water en een heel mooi en ontspannend effect creëert. Net als kijken naar het kielzog van de bootjes die op het water varen.

Boek je tickets voor het One World Observatory zonder in de rij te staan!